De Rainbow Warrior was nog maar net weg uit België, of hij voerde al actie tegen Shell in de Noordzee. De oliegigant wil de fundamenten van twee oude olieplatformen op volle zee laten staan, in plaats van ze te ontmantelen en de giftige restanten van de olie weg te halen. Ontoelaatbaar! 

De Rainbow Warrior in actie tegen Shell

Maandag 14 oktober: activisten klimmen op de platformen van Shell en hangen banners op met de boodschap: “Clean up your mess, Shell!” (“ruim je rotzooi op, Shell!). Deze platformen bevatten samen nog meer dan 11.000 ton olie.

In 1998 hebben alle leden van de OSPAR-commissie (de commissie voor de bescherming van het mariene milieu in het noordoostelijk deel van de Atlantische Oceaan), waaronder trouwens ook België, ingestemd met een verbod op het dumpen en achterlaten van installaties en platformen in de Noordoost-Atlantische oceaan, inclusief de Noordzee. Maar Shell heeft de regering van het Verenigd Koninkrijk om een vrijstelling gevraagd voor deze boorplatformen in Britse wateren.

De Rainbow Warrior in actie tegen Shell

Ik kom in actie voor de bescherming van onze oceanen

De plannen van Shell zijn schandalig en gaan lijnrecht in tegen internationale afspraken om de zee te beschermen. De 11.000 ton olie die nog in de fundering van de platformen ligt opgeslagen zal vroeg of laat in de zee terechtkomen. Dat is onacceptabel. De Noordzee is geen vuilnisbelt, Shell moet zijn rotzooi opruimen. Nu meteen!

De Rainbow Warrior in actie tegen Shell

Na 24 uur hebben de klimmers de olieplatformen moeten verlaten omdat het slechte weer de situatie te gevaarlijk maakte. Maar voor ze terug aan boord gingen van de Rainbow Warrior, hebben ze nog in het groot de woorden TOXIC WASTE geschilderd op de platformen. De boodschap blijft dus duidelijk aanwezig! Greenpeace houdt Shell en de andere oliegiganten in het oog en dringt er bij alle OSPAR-regeringen op aan om de zee te beschermen en niet toe te geven aan de druk van grote vervuilers als Shell om giftig afval te dumpen in de oceaan.

Ik kom in actie voor de bescherming van onze oceanen