Gezonde oceanen zijn onmisbaar. Ze zijn een voedselbron voor miljarden mensen en ze zorgen ervoor dat het klimaat niet ontregeld wordt. Enorm belangrijk dus. Maar wat we al een tijdje vreesden, werd nu bevestigd in het laatste IPCC-rapport: de klimaatcrisis is ook een oceaancrisis. We moeten NU in actie komen! 

IPCC: de invloed van de klimaatcrisis op onze oceanen

Een stijgende zeespiegel, hittegolven in de oceanen, smeltende permafrost (dat is een bodem waarvan de temperatuur al meer dan 2 jaar onder de 0°C is gebleven)… Het IPCC-rapport (Intergovernmental Panel on Climate Change) is erg duidelijk: onze oceanen en poolgebieden doen het niet goed. De invloed van de CO2-uitstoot door mensen is nog groter en gaat nog sneller dan verwacht.

Ik teken de petitie voor de oceanen

Enkele belangrijke conclusies uit het IPCC-rapport

IPCC: de invloed van de klimaatcrisis op onze oceanen

  • De zeespiegel kan tot 1 meter stijgen als de opwarming van de aarde meer dan 3 graden celsius is. Dan zouden miljoenen mensen die in kustgebieden wonen geëvacueerd moeten worden.
  • Door de stijging van de zeespiegel en de verzuring van de oceanen, komen het leven onder water en de ecosystemen van de oceanen voor grote uitdagingen te staan. Zelfs als we de opwarming van de aarde kunnen beperken tot 1,5°, zal 90 procent van het koraal verdwijnen.
  • Er wordt een dooi van de permafrost verwacht. De arctische en subarctische permafrost bevat 1460 tot 1600 gigaton aan organische koolstof, dat is bijna twee keer zoveel koolstof als er momenteel in de atmosfeer is.

Tijd voor actie

Zoals de klimatologen van het IPCC aantoonden, is politieke actie nu nodig. Zo kunnen we de ergste gevolgen van de opwarming van de aarde verzachten en onze oceanen beter beschermen. Op de klimaattop van de Verenigde Naties in New York toonden veel wereldleiders hun bezorgdheid voor het klimaat en op datzelfde moment gingen miljoenen demonstranten over heel de wereld de straat op om drastische veranderingen te eisen.

Dit is een noodgeval en concrete actie is nu nodig. Ook België heeft daarin een rol te spelen. Onze regeringen moeten veel ijveriger zijn in hun klimaatbeleid en om de uitstoot van de broeikasgassen te verminderen, moeten hun doelstellingen nog een pak ambitieuzer.

De beslissingen die onze wereldleiders de komende jaren nemen, zullen doorslaggevend zijn voor de toekomst van de oceanen en de mens.

En nu is het aan jou!

Wil je ook je steentje bijdragen aan de bescherming van de oceanen? Teken dan onze petitie die de oprichting van mariene reservaten vraagt en de regeringen oproept om bij de VN tot een sterk internationaal verdrag te komen.

Ik teken de petitie voor de oceanen


Facebook

Facebook

Instagram

Instagram

Twitter

Twitter

YouTube

YouTube