Om monstermachines naar de diepe oceaan te sturen – een gebied vol wonderlijke wezens die nergens anders op aarde voorkomen – heb je een straf excuus nodig.

En laat dat nu exact zijn wat de diepzeemijnindustrie probeert te doen. Roekeloze diepzeemijnbouwbedrijven staan as we speak te trappelen om de zeebodem te plunderen voor mineralen en metalen, waardoor ze het onomkeerbare verlies van zeldzame zeedieren riskeren en koolstofvoorraden verstoren die de klimaatverandering nòg verergeren. Nu we met z’n allen geconfronteerd worden met een klimaatnoodsituatie is dit echt een verschrikkelijk idee!

Meer weten? Check deze drie fabels over diepzeemijnbouw.

FABEL 1: Diepzeemijnbouw is een groene oplossing

Diepzeemijnbouwbedrijven willen hun risky business verkopen als een groene oplossing. Ze beweren dat het winnen van metalen en mineralen uit de zeebodem nodig is voor schone energie-oplossingen, zoals hernieuwbare energiebronnen en batterijen voor elektrische auto’s.

We zouden allemaal ongemakkelijk moeten worden van deze vorm van greenwashing. Diepzeeontginning is allesbehalve een ‘groene’ oplossing of green techen kan de klimaatverandering nog verergeren: de diepzee is een van onze beste verdedigingen tegen climate change, omdat het bodemsediment koolstof helpt te blokkeren. En ook: het omwoelen van de zeebodem kan dit natuurlijke proces verstoren en ervoor zorgen dat deze koolstof vrijkomt in de oceaan en de atmosfeer, wat de temperatuur op aarde verder de hoogte injaagt.

Bovendien hebben hernieuwbare energie-experts vastgesteld dat een wereldwijde energierevolutie – die het mogelijk maakt om tegen 2050 over te schakelen op 100% hernieuwbare energiebronnen – perfect zònder diepzeemijnbouw mogelijk is.

FABEL 2: Diepzeemijnbouw helpt om mensenrechtenschendingen te voorkomen

Diepzeemijnbouwbedrijven proberen ons wijs te maken dat het exploiteren van de diepzee de enige oplossing is om mensenrechtenschendingen, zoals kinderarbeid, gevaarlijke arbeidsomstandigheden, milieu- en gezondheidsrisico’s die mijnbouw op land met zich meebrengt, te voorkomen.

Not!

Het verdedigen van mensenrechten en beschermen van het milieu maken deel uit van dezelfde strijd, en de mijnindustrie heeft de vorige decennia beide, euh, ondermijnd.

Er is geen enkel bewijs dat diepzeemijnbouw de mijnbouw op land zal stoppen of vervangen. Het zal enkel een andere ontginningsplek creëren, waardoor het risico van nòg meer exploitatie van hulpbronnen alleen maar stijgt.

Bottom line: het verkrijgen van mineralen en metalen voor jouw laptop en smartphone hoeft niémand te schaden: niet de mensen, niet de dieren, niet het milieu.

Credit: IFE, URI-IAO, UW, Lost City Science Party; NOAA/OAR/OER; The Lost City 2005 Expedition.

FABEL 3: diepzeemijnbouw is broodnodig voor je volgende smartphone

De diepzeemijnbouwindustrie wil je graag doen geloven dat de mineralen en metalen die ze uit de zeebodem haalt broodnodig zijn om de wereldwijde vraag naar smartphones en laptops te kunnen bijhouden.

Deze bewering wordt niet bevestigd door de IT-sector. Ook de techgiganten hebben geen materialen afkomstig uit de diepzee in hun bevoorradingsketen. En dat willen we zo houden.

Gezien de waarschuwingen van wetenschappers voor de risico’s van het opengooien van de oceaanbodem voor industriële mijnbouw vragen we dat alle elektronicamerken afstand nemen van de eindeloze exploitatie van hulpbronnen, deze gevaarlijke nieuwe industrie niet steunen en gaan voor een meer circulaire economie.

Vraag de techgiganten om hun grondstoffen verantwoord te kiezen, volop voor greentech te gaan en te voorkomen dat hun naam wordt gebruikt om diepzeemijnbouw mogelijk te maken!

De bedrijven die de zeebodem willen ontginnen om megawinsten te maken, beweren dat dit cruciaal is voor onze toekomst. Laat je niet bedotten! De toekomst is van ons allemaal, en een veilige toekomst betekent gezonde oceanen.

Vraag hier de techgiganten om hun grondstoffen verantwoord te kiezen!