De natuur is de beste buffer tegen de klimaatcrisis die we hebben, maar toch blijft ze slinken. In Brussel verdween 14% van de groene ruimte tussen 2003 en 2016. Die trend zet zich zorgeloos verder, met vele geplande nieuwbouwprojecten waar waardevolle natuur voor moet wijken. Daarom steunt Greenpeace Brusselaars die werken aan een leefbaar Brussel en eisen we dat het gewest zich beter inzet voor de bescherming van groene ruimten.

The Young Belgian Strings orchestra, under the direction of Dirk Van De Moortel, performs ‘On the nature of daylight’ by Max Richter at the Friche Josaphat, a 25 hectares biodiversity hotspot in the centre of Brussels that is threatened to be destroyed for housing and offices.

Groene eilanden van verkoeling

We voelen het allemaal: onze zomers worden steeds heter. Zo kende 2022 dagen van wel 38° in Brussel. Om de hete zomers van de toekomst draaglijker te maken, is natuur in de stad de beste oplossing. De veelheid aan beton en verharde materialen zorgt namelijk voor een ‘hitte-eiland effect’ waardoor onze stadscentra nog warmer worden. Groene ruimtes, open velden en bossen werken daarentegen als natuurlijke verkoeling. Zelfs groene daken, tuinen en bomen in de straat kunnen al een verschil van enkele graden maken voor omwonenden. Nu hittegolven en hete zomers steeds frequenter en intenser worden, hebben we de natuur dus meer dan ooit nodig in onze steden. 

Toch wordt er genadeloos verhard in Brussel. In 2006 was 47% van Brussel gebetonneerd, en in 2020 was dat al 52%. Zo telt Brussel 55m2 groen per inwoner terwijl dat in Amsterdam 96m2 is, als je alle groene ruimte (inclusief tuinen) gelijk zou verdelen. Maar die verdeling van groen over de stad is net het grote probleem. In Brussel hebben de armste bevolkingsgroepen de minste toegang tot hoogwaardig groen, met significant minder publieke groene ruimte in de buurten met de laagste inkomens. Een vijfde van de Brusselaars heeft momenteel onvoldoende toegang tot openbare groene ruimte, zeker in het centrum en het noordwesten.

Brusselaars beschermen hun groen

Daarom staan bezorgde Brusselaars al jaren op de barricade om de natuur in Brussel te verdedigen. Naast het Comité Mediapark, zijn er ook burgercollectieven die zich inzetten voor de Friche Josaphat, de Vallei Meylemeersch, het Marais Wiels, de Donderberg, de bosrand van het Zoniënwoud… De vele burgercollectieven verenigden zich daarom onlangs achter een gezamenlijk memorandum onder de koepelorganisatie TuiniersForum des Jardiniers: ze eisen een moratorium op verdere natuurvernietiging totdat een nieuwe regelgeving omtrent ruimtelijke ordening is aangenomen. Ook Greenpeace ondertekende dit memorandum.

The Friche Josaphat

De Brusselse regering wil meer groen introduceren in de stad, via het nieuwe beleid voor ruimtelijke ordening – de Gewestelijke Stedenbouwkundige Verordening (GSV) en dat is op zich een heel positieve evolutie. Maar het GSV bevat geen maatregelen om de bestaande groene ruimten te beschermen. De Brusselse regering zet nog volop in op nieuwbouwprojecten in de laatste ongerepte gebieden van de hoofdstad om tegemoet te komen aan de vraag aan nieuwe woningen. Greenpeace gelooft dat de politiek op deze manier voor de gemakkelijke korte termijn oplossing kiest. Een verantwoord beleid dat rekening houdt met de toekomstige generaties zou net inzetten op het beschermen van bestaande groene ruimten en creatieve oplossingen zoeken voor de woningnood. De natuur beschermt ons – samen moeten wij haar ook beschermen. 

Laat je stem horen voor het Brussel van de toekomst! Onderteken de brief gericht aan Urban.Brussels om de bestaande groene ruimte in Brussel te beschermen!

Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp