Op dit moment is het Code Rood: een grootschalige actie van burgerlijke ongehoorzaamheid gericht tegen infrastructuur van TotalEnergies in België. We leggen hier uit waarom.

Wie ons een beetje volgt, weet waarschijnlijk al hoe we denken over TotalEnergies. We hebben deze multinational al vaak geviseerd… en terecht. Het bedrijf vormt een directe bedreiging voor onze planeet en al haar bewoners. Het is dan ook logisch dat Greenpeace (hopelijk samen met jou) zal deelnemen aan de actie van Code Rood.

TotalEnergies boekt recordwinsten in tijden van sociale crisis

Na een succesvol jaar in 2021 boekte TotalEnergies alleen al in het tweede kwartaal van 2022 5,6 miljard euro nettowinst. Katsjing! De energiecrisis, die de prijzen de hoogte in jaagt en de Belgische gezinnen zwaar treft, blijkt niets anders dan een winstgevende opportuniteit voor TotalEnergies en zijn aandeelhouders. We zijn lang niet de enigen die dat zeggen. Antonio Guterres, de secretaris-generaal van de VN, stelde deze zomer de “hebzucht” van de grote olie- en gasbedrijven aan de kaak, die “schandalige winsten maken op de kap van mensen in armoede“. 

Code-RougeRood – Les belges rament – Total profite !

TotalEnergies negeert de wetenschap en blijft het klimaat verwoesten

TotalEnergies geeft miljoenen uit om zich een groen imago aan te meten. Volgens zijn advertenties is het bedrijf een pijler van de energietransitie, met een ambitieus klimaatplan onder de arm. Dat is pure greenwashing. In 2021 vertegenwoordigden fossiele brandstoffen (olie en gas) nog  91% van de productie van TotalEnergies en 73% de investeringen van het bedrijf. De algemene vergadering van TotalEnergies keurde in mei meer dan 20 projecten (omschreven door experts als “koolstofbommen“) goed: nieuwe projecten om fossiele brandstoffen te winnen met schadelijke gevolgen voor onze planeet. Hoe groen ben je dan bezig? 

De activiteiten van TotalEnergies zijn bovendien totaal onverenigbaar met de herhaalde oproepen van wetenschappers om dringend te stoppen met de ontginning én de verbranding van fossiele brandstoffen, die het klimaat op aarde razendsnel doen ontsporen. Dat is niet verrassend voor een bedrijf dat al sinds 1971 klimaatontkenning als strategie inzet.

TotalEnergies stelt winst boven mensenrechten

Ecologische en menselijke rampen zijn nauw met elkaar verbonden, zoals de activiteiten van TotalEnergies op trieste wijze illustreren. Het Franse bedrijf wakkert conflicten aan en financiert rechtstreeks oorlogen.

TotalEnergies is de laatste grote Europese energieleverancier die vasthoudt aan fossiele activa in Rusland. Zo financiert het bedrijf mee de oorlogsmisdaden die het regime van Poetin in Oekraïne begaat. Onlangs bleek zelfs dat het gas van TotalEnergies dient om brandstof te produceren voor Russische gevechtsvliegtuigen in Oekraïne.

Om nog maar te zwijgen van het EACOP-olieproject in Oeganda en Tanzania. Daar bouwt TotalEnergies een 1500 km lange pijpleiding, de langste ter wereld. Het is voor heel de regio een kolossale menselijke en ecologische ramp. De landbouwactiviteit van meer dan 100.000 mensen wordt rechtstreeks belemmerd. Plaatselijke organisaties schatten dat 14.000 mensen ontheemd zullen raken zonder hulp of financiële compensatie.

En dit zijn slechts twee voorbeelden uit het trackrecord van de oliereus.

De oplossing? Leg fossiele brandstofbedrijven aan banden  

Onze politici kunnen en moeten bedrijven zoals TotalEnergies dringend dwingen om alle nieuwe projecten voor fossiele brandstoffen stop te zetten. We moeten de lobby van deze bedrijven lamleggen door alle vormen van reclame te verbieden (zie onze petitie over fossiele reclame).

De overwinsten van TotalEnergies en andere soortgelijke bedrijven moeten worden belast om onze uitstap uit fossiele brandstoffen te financieren. De verantwoordelijken voor deze crisis moeten betalen voor een sociaal rechtvaardige transitie.

Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp