Vanochtend hebben activisten van Greenpeace het gebouw van chemisch bedrijf 3M in Zwijndrecht beklommen. Ze hingen er een spandoek met de boodschap ‘Van de vervuiler bepaalt naar de vervuiler betaalt’. Zo wijzen we 3M op hun verantwoordelijkheid in het hele PFOS-schandaal.

Ik eis dat vervuiler 3M betaalt!

Tot 2002 produceerde 3M in Zwijndrecht PFOS, een chemische stof die gebruikt wordt om bijvoorbeeld textiel water- en vuilafstotend te maken. PFOS is een zogenaamde ‘forever chemical’, en kan niet afgebroken worden. Deze giftige stof kwam terecht in het water en de bodem rondom de fabriek, met grote gevolgen voor milieu en gezondheid.

De afgelopen weken werd duidelijk dat belangrijke actoren in politiek en administratie al sinds 2017 op de hoogte waren van deze vervuiling, die bij de voorbereiding voor de Oosterweelwerken werd ontdekt. Ondanks het gevaar voor de volksgezondheid, werd de vervuiling stilgehouden omdat de beleidsmakers die grote werken in Antwerpen niet wilden uitstellen. Sterker nog, vorige maand dook over die Oosterweelwerken een ‘geheime’ deal op tussen 3M en overheidsbedrijf Lantis waarin staat dat 3M grotendeels buiten schot blijft en Lantis zowat alle kosten voor de opkuis op zich zal nemen.

Zo is dit PFOS-schandaal alweer een pijnlijk voorbeeld van beleid dat de voorrang geeft aan kortzichtige economische belangen, ten koste van milieu en gezondheid. Dit kunnen en mogen we niet meer aanvaarden. Daarom voeren wij vandaag actie.

Want voor ons is het simpel: de vervuiler betaalt. Wij verwachten dus van 3M dat het opdraait voor de kosten van de sanering én de mensen en bedrijven vergoedt die schade lijden door de PFOS-vervuiling. 

Boodschap voor werknemers

De actie is gericht aan de bazen van 3M, maar niet tegen de werknemers. Om dat te benadrukken gingen we vanochtend in gesprek met het personeel van 3M en we gaven hen een flyer mee met onze standpunten. We roepen 3M ook op om voldoende aandacht te schenken aan de gezondheid van de eigen werknemers. 

Wij geloven dat de milieubeweging en werknemers samen een belangrijke rol kunnen spelen in de transitie naar een duurzame industrie. Een industrie die zich inschakelt in maatschappelijke uitdagingen als de klimaatcrisis, milieu en gezondheid, met duurzame en gezonde jobs voor de werknemers. Het PFOS-schandaal kan een aanleiding zijn om die transitie echt op het goede spoor te zetten.

Ingebrekestelling

Wij zijn niet de enigen die in actie komen tegen deze ontoelaatbare situatie. Vorige week hebben omwonenden de gemeentebesturen van Antwerpen en Zwijndrecht in gebreke gesteld, omdat ze vinden dat er te weinig voorzorgsmaatregelen worden genomen in het kader van de Oosterweelwerken. Greenpeace en Bond Beter Leefmilieu steunen deze ingebrekestelling

Op zondag 4 juli namen we samen met honderden mensen en andere organisaties deel aan een betoging in Antwerpen voor een gezonde haven en stad.

Ik eis dat vervuiler 3M betaalt! Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube Pinterest Pinterest