Wetenschappers luidden vorig jaar nog de alarmbel over het angstwekkend tempo waarin onze biodiversiteit slinkt: een miljoen dier- en plantsoorten dreigen voorgoed te verdwijnen. Daar kunnen we samen iets aan doen! 

Ik doe mee

Het gaat daarbij niet alleen om het in stand houden van unieke ecosystemen op afgelegen, exotische plaatsen. Dichter bij huis denk je misschien aan meer (beschermd) bos en meer natuur in de stad. Of een tuin vol leven in plaats van een gemillimeterd grasperk. Zeer juist.

Biodiversiteit op het veld

Red de biodiversiteit, samen en nu!

Maar ook de manier waarop ons voedsel geproduceerd wordt, speelt een belangrijke rol. Het hoge gebruik van chemicaliën, pesticiden en antibiotica in de industriële landbouw is een ramp voor onder meer onze insecten, vogels en vissen. Het is bewezen dat ecologische landbouw niet alleen gezonder voedsel, minder CO2 en een beter inkomen voor de boeren garandeert. Bioboeren bevorderen ook actief de biodiversiteit op hun velden en in hun omgeving. 

Red de biodiversiteit, samen en nu!

Het contrast met pakweg de industriële veeteelt kan niet groter zijn. Dat is een industrie die zelfs ecosystemen in andere delen van de wereld vernietigt. Denk bijvoorbeeld aan de enorme oppervlakte van het Amazonewoud die al tegen de vlakte ging voor de aanleg van sojaplantages. Die soja wordt ook bij ons gebruikt als veevoeder. Daarnaast vormen de veeteelt zelf, de mijnbouw en de industriële houtkap grote bedreigingen voor het grootste regenwoud op aarde. We publiceerden meer dan een rapport dat onder meer aantoont dat kostbare en zeldzame Ipé-bomen er nog steeds illegaal gekapt worden en dat het hout onder meer naar België geëxporteerd wordt. 

Ik doe mee aan de biodiversiteitsquiz
Red de biodiversiteit, samen en nu!

Red het Amazonewoud

Ook het redden van het Amazonewoud begint dus met het wijzigen van onze productie- en consumptiepatronen in Europa. We weten dat er in het Amazonewoud duizenden soorten leven die nog niet ontdekt zijn. We weten ook dat verdere ontbossing het woud naar een omslagpunt kan brengen waarna het niet meer vanzelf kan herstellen. Het is dan ook niet moeilijk om te zien dat we de inheemse bevolking in Brazilië moeten steunen om het desastreuze beleid van president Bolsonaro te stoppen. Wij dragen ook zelf ons steentje bij om de biodiversiteit beter in kaart te brengen. 

Red de biodiversiteit, samen en nu!

Bescherm de diepzee

Red de biodiversiteit, samen en nu!

Maar als we het hebben over ecosystemen die slecht gekend zijn, dan is er toch een dat er bovenuit steekt: de diepzee. Over het grootste ecosysteem op de planeet weten we minder dan over het maanoppervlak. Slechts 0,0001% van de zeebodem is bestudeerd en de vele onbekende soorten die er leven zijn bedreigd door industrieën zoals diepzeemijnbouw.

Dichter bij het zeeoppervlak weten we wel veel beter hoe het gesteld is met de biodiversiteit. En dat is geen goed nieuws: op Antarctica neemt het aantal pinguïns in alarmerende mate af en zijn vele soorten albatrossen bedreigd. Intussen stikken zeeschildpadden, vissen en zeevogels in ons plasticafval. Vogels en vissen zijn ook vaak het slachtoffer van industriële visvangst

Red de biodiversiteit, samen en nu!

Als je ons wil helpen om dit te stoppen, teken dan onze petitie voor een nieuw oceanenverdrag dat moet leiden tot de bescherming van minstens 30% van de oceanen tegen 2030. 

Naar aanleiding van de internationale dag voor de biologische diversiteit stapt Greenpeace mee in “Samen voor de biodiversiteit”, een beweging die tot doel heeft zoveel mogelijk mensen te bereiken en zoveel mogelijk aandacht te genereren voor de dringende noodzaak aan een beter bescherming van de biodiversiteit.

Ik doe mee aan de biodiversiteitsquiz Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube Pinterest Pinterest