We werden een tweetal weken geleden plots wakker in een andere wereld. Vele van onze dagelijkse gewoontes en behoeftes zijn niet langer evident. Die nieuwe context is een uitdaging voor velen van ons, en al zeker voor de meest kwetsbaren. Maar deze crisis leert ons ergens ook opnieuw welke dingen écht belangrijk zijn. Het belang van verplegers, dokters, mensen in de voedingssector en landbouw, onze leerkrachten en opvoeders bijvoorbeeld. Maar ook hoe belangrijk natuur, bos, parken en ruimte om te spelen en ons vrij te bewegen in onze buurt zijn.

Ik doe mee

Zo sloeg ik een klein flatertje op sociale media. Ik zag deze tweet passeren.

En mijn hart maakte een sprongetje. Wat een geweldig idee. Straten autovrij maken om meer plaats te creëren voor mensen en ‘social distancing’. Retweet! Maar al snel werd ik er fijntjes op gewezen dat dit niet de officiële account is van Bill de Blasio, de burgemeester van New York. Het betrof een parodie-account met een suggestie voor burgemeester de Blasio.

‘Kwaliteitsvol’ uit ons kot

Meer natuur en ruimte in onze buurt

Dat moest dus even worden rechtgezet, juist is juist. Ik liet me verdorie voor de allereerste keer vangen aan fake-news. Maar het gemak waarmee ik dit geloofde, zegt natuurlijk wel iets over hoe logisch dit eigenlijk zou moeten zijn. Waarom ook niet: het autoverkeer in bepaalde straten

Op onze dagelijkse wandeling met het gezin merk ik zelf dat we vaak geneigd zijn om de beperkte ruimte van het trottoir te verlaten. Vaak zie je nu mensen een ommetje maken tussen geparkeerde auto’s of uitwijken naar de rijweg, om toch maar aan social distancing te kunnen doen. Nu we voldoende afstand van elkaar moeten houden, valt het pas echt op hoeveel ruimte we aan de auto hebben gegeven in onze straten.

Dat doet me denken aan deze geweldige afbeelding van Karl Jilg, die heel treffend toont hoeveel van onze publieke ruimte we eigenlijk opofferen aan rijdende en geparkeerde auto’s.

Te weinig groen

Pas nu valt het velen ook op hoe weinig groen en kwaliteitsvolle parken er in de buurt zijn. Afgelopen weekend werden er in enkele steden parken afgesloten wegens ‘te veel volk’ in deze corona-tijden. Als we te weinig afstand kunnen bewaren in het groen in onze buurt, dan betekent dat eigenlijk vooral dat er te weinig groen is, nee? Terwijl experts net wijzen op het belang van natuur, bossen en parken voor onze (mentale en fysieke) gezondheid. En al zeker in deze onzekere tijden.

Deze crisis doet ons dus voelen hoe belangrijk onze publieke ruimte en onze natuur is, en wie weet ook hoe we die stap voor stap weer kunnen terug claimen van ‘koning auto’. Iedereen zal daarvan profiteren, en al zeker mensen die niet de luxe van een eigen tuin hebben.

Merk jij dat het ook in jouw buurt soms moeilijk is om afstand te houden tijdens het wandelen? Is er genoeg natuur dichtbij? Laat het ons weten !

Joeri Thijs – Verantwoordelijk campagne mobiliteit

Ik deel mijn good green vibes Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube