22 maart is Wereldwaterdag. Die dag vragen we aandacht voor de situatie van alle mensen die geen toegang hebben tot drinkbaar water. Misschien een goed moment om eens na te denken hoe je zelf water kan besparen.

Gemiddeld verbruikt een Belg 95 liter water per dag – vooral met (zich) wassen en het toilet doorspoelen. Dat is waanzinnige veel als je weet dat er in de wereld 2,1 miljard mensen leven zonder toegang tot drinkbaar water bij hen thuis, dat één persoon op drie geen geschikte sanitaire voorzieningen heeft (2,4 miljard mensen) en dat er alle 90 seconden een kind sterft aan ziekten veroorzaakt door micro-organismen in vervuild of niet-behandeld water. 

TIPS: Hoe kan je thuis water besparen

Met deze tips kan je je ecologische voetafdruk verkleinen én besparen op je waterfactuur.

1. Verspil minder water als je het toilet doortrekt

Elke keer dat je het toilet doorspoelt, verdwijnt er meer dan 9 liter water in de afvoer. Dat is veel meer water dan nodig.  

Oplossing: Leg stenen of zand op de bodem van een grote fles en vul die daarna met water. Plaats de fles in de waterbak van je toilet, zonder het spoelmechanisme te hinderen. 

Dankzij deze opstelling kun je bij elke spoelbeurt bijna anderhalve liter water besparen zonder dat je toilet minder goed werkt! Als je waterbak vrij groot is, kun je er zelfs twee flessen in kwijt.

2. Hergebruik het water dat je onnodig laat lopen 

Denk eraan om een teil in je douche te plaatsen als je het water vooraf laat lopen tot het warm genoeg is. Doe hetzelfde wanneer je je groenten spoelt of voor alle handelingen waarbij je gewoonlijk de gootsteen zomaar leeg laat lopen. Het water dat je opvangt, kun je gebruiken voor de planten en bloemen of zelfs ter vervanging van het water voor de spoeling van je toilet.

3. Werk met goed materiaal

Oude vaatwassers en wasmachines bijvoorbeeld verbruiken enorm veel water. Kies waar mogelijk voor toestellen met het label A, die zullen je waterverbruik drastisch helpen beperken. Ga ook na hoeveel liter water je machine bij elke wasbeurt verbruikt, dan heb je een beter beeld en kun je ook beter kiezen welk toestel je moet kopen als dat nodig is. Laat je vaatwasser enkel draaien als hij voor 100% gevuld is.

4. Elke druppel kost geld! 

Ga regelmatig op zoek naar lekken. Lekken zijn niet altijd zichtbaar, maar kunnen dramatische gevolgen hebben voor je waterverbruik. Bij een lekkende kraan gaat tot 100 liter water per dag verloren en bij een lekkende toiletspoeling kan dat oplopen tot 600 liter per dag! 

Een gemakkelijk middel om na te gaan of er lekken in je huis zijn, is je watermeter in de gaten houden. Het kan geld opleveren om die meter juist te leren lezen. Begin met alle water in je huis af te sluiten. Ga daarna naar je watermeter en noteer alle cijfers die je ziet staan. Als je een debietmeter hebt, zal die aangeven of er ergens in je woning een lek is. Om de aanwezigheid van een langzaam waterlek vast te stellen, noteer je de stand van je watermeter vóór en na een periode waarin je geen water verbruikt. 

TIPS: Hoe kan je thuis water besparen

5. Hergebruik regenwater 

Waarom zou je het regenwater niet opvangen dat anders verdwijnt in de natuur? Het is gratis en hernieuwbaar! Door het water dat uit je dakgoten stroomt op te vangen in een tank, kun je al liters water besparen. Dat regenwater kun je gebruiken om je planten water te geven en de auto te wassen. 

Je kunt ook nog verder gaan en een echt systeem voor regenwateropvang installeren dat dan dient voor je toilet, wasmachine en andere machines waarvoor geen drinkbaar water nodig is. 

6. Laat het water niet nodeloos lopen

Sluit de kraan terwijl je de handen wast, je tanden poetst, je scheert, inzeept of shampoo op je haren doet. En probeer een beetje minder lang onder de douche te staan! 

Laat het water niet lopen wanneer je de vaat doet. Vul liever je gootsteen en doe daar de vaat in. Afwassen met de hand is trouwens niet altijd zuiniger dan een recente en goed werkende vaatwasmachine. 

TIPS: Hoe kan je thuis water besparen

7. Geef de tuin en je planten ’s avonds water 

Overdag in de zon dreigt een groot deel van het water te verdampen en bovendien kan het water op je planten werken als een vergrootglas en de bladeren verbranden. 

Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp