Vandaag, op World Wildlife Day, willen we tonen hoe belangrijk het is om de biodiversiteit te beschermen. Dat doen we met een eerbetoon aan de orang-oetan, een mensaap die ernstig bedreigd wordt door ontbossing. Hier zijn 5 dingen die je waarschijnlijk nog niet wist over dit indrukwekkende dier.

5 weetjes over orang-oetans

1. De orang-oetan leeft op twee eilanden

De orang-oetan leeft op twee eilanden, beide gelegen in Zuidoost-Azië: Sumatra (Indonesië) en Borneo (Indonesië en Maleisië). Vroeger woonden de mensapen ook op het eiland Java, op het Indochinese schiereiland en zelfs in Zuid-China, maar daar is de soort nu verdwenen.

5 weetjes over orang-oetans
Schrijf je in op onze newsletter

2. 3 soorten orang-oetans

Nog niet zo lang geleden dacht men dat er twee soorten orang-oetans waren (die van Borneo en die van Sumatra), maar vorig jaar werd een nieuwe soort ontdekt ten noorden van het eiland Sumatra: de Tapanuli orang-oetan. Met een populatie van ongeveer 800 apen is het de meest bedreigde mensapensoort ter wereld.

5 weetjes over orang-oetans

3. De orang-oetan en de mens: voor 97% hetzelfde

De orang-oetan heeft 97% van zijn DNA gemeenschappelijk met dat van de mens. Daardoor is hij een van onze meest nabije familieleden in het dierenrijk. Daarnaast betekent “orang-oetan” letterlijk “man van het bos” in het Maleisisch en het Indonesisch.

4. Dagelijks sterven 25 orang-oetans

Elke dag verdwijnen 25 orang-oetans… De diersoort staat nu op de lijst met dieren die met uitsterven bedreigd zijn, die opgesteld wordt door de Internationale Unie voor Natuurbehoud (IUCN).

5 weetjes over orang-oetans

5. Palmolie vernielt zijn habitat

Tegenwoordig zijn branden in Indonesië dagelijkse kost. Elk jaar gaan uitgestrekte bossen en veengebieden in rook op en komen er industriële plantages voor de productie van palmolie, maar ook van pulp, papier en hout, in de plaats.

5 weetjes over orang-oetans

De branden vormen een serieuze bedreiging voor orang-oetans, maar ook voor tijgers en olifanten op Sumatra, waardoor hun al bedreigde populatie nog verder vermindert. Het moet stoppen!

Schrijf je in op onze newsletter Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube