Groepsaankopen voor groene stroom, we werden er weer mee om de oren geslagen de voorbije maanden. Consumenten worden hierbij opgeroepen zich te groeperen om een zo laag mogelijke stroomprijs te bekomen. De grote winnaar van deze nieuwe golf groepsaankopen is Engie. Het bedrijf krijgt er in één klap duizenden nieuwe klanten bij. Maar, wie een snelle blik werpt op ons klassement van energieleveranciers ziet al snel dat Engie helemaal niet zo hoog scoort. Hoe duurzaam is die elektriciteit van Engie?

Groepsaankopen en groene energie: een moeilijke relatie
Kies voor een groene stroomleverancier

Hoe groen is groene energie nu echt? 

Groene energie, dat is energie die opgewekt wordt door hernieuwbare energiebronnen zoals zon en wind. Zonnepanelen en windmolens produceren immers elektriciteit zonder CO2 uit te stoten. Wil een energieleverancier groene stroom leveren, dan moet hij die kunnen bewijzen aan de hand van garanties van oorsprong. Deze moeten garanderen dat de groene stroom werd opgewekt door hernieuwbare energiebronnen. Door het huidige overaanbod kosten garanties van oorsprong echter slechts een fractie van de stroomprijs. Ze zijn dus een spotgoedkope manier voor een leverancier om elektriciteit op te wekken met bijvoorbeeld een kerncentrale en die vervolgens te verkopen als groene stroom.

Engie, de nucleaire reus

In ons klassement van energieleveranciers zit Engie-Electrabel, de grote winnaar van de laatste golf aan groepsaankopen, bij de slechtste leerlingen van de klas. Het energiebedrijf produceert immers nog steeds het grootste deel van zijn energie met kern- en gascentrales. De winst die Engie maakt investeert het wel deels in hernieuwbare energie, maar dit weegt onvoldoende op tegen de honderden miljoenen die Engie investeert in zijn verouderde nucleaire centrales. Het bedrijf wedt dus nog steeds op twee paarden en remt de omslag naar 100% hernieuwbare energie. Engie verliest dan ook jaar na jaar klanten, een evolutie die het probeert goed te maken met groepsaankopen.

Geen garanties op een groene energieleverancier

Verschillende ledenorganisaties zoals Knack of VAB, maar ook de meeste provincies verbinden hun naam jaarlijks aan een groepsaankoop voor ‘100% groene stroom’. Ook al doen ze dit met de beste bedoelingen, ze kunnen leveranciers daarbij geen extra duurzaamheidsvereisten opleggen. Leveranciers met een twijfelachtige groene reputatie maken hier handig gebruik van om in één klap duizenden nieuwe klanten tegen de laagste prijs binnen te halen. Maar de stroom die ze deze gezinnen vervolgens leveren is dus bijlange na niet zo groen als de reclame moet doen geloven.

Stap over naar echt groene energie! 

100% hernieuwbare energie tegen 2050, dat is de uitdaging die we moeten aangaan om te vermijden dat de klimaatverandering volledig uit de hand loopt. Wil je zeker zijn dat je een energieleverancier kiest die écht een bijdrage levert aan de energietransitie, neem dan snel een kijkje op www.mijngroenestroom.be. Vergelijk de verschillende leveranciers en stap over naar een écht groene energieleverancier.

Kies voor een groene stroomleverancier Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube