Vandaag hebben verschillende afdelingen van Greenpeace over de hele wereld betoogd aan de ambassades van Australië. Wij eisen dat de Australische regering ingrijpt tegen de verschrikkelijke branden die het land verwoesten. In België overhandigden we ook de petitie die al door meer dan 28.000 van jullie is ondertekend.

Het is nog niet te laat om de petitie te ondertekenen

Australië: slechte leerling in de strijd tegen de klimaatverandering

De verschrikkelijke bosbranden die Australië teisteren, zijn het gevolg van de klimaatopwarming in haar meest verwoestende vorm. 

Het land van de kangoeroes kent al vier jaar een toenemende uitstoot van broeikasgassen. Het is hoog tijd om de klimaatcrisis ernstig te nemen. Enkele weetjes: 

-In de lijst van 57 landen die verantwoordelijk zijn voor 90% van de uitstoot van broeikasgassen staat Australië op de laatste plaats op het vlak van klimaatbeleid. Het land is ook een van de grootste exporteurs van steenkool ter wereld.

-Sinds de verkiezing van de huidige regering in 2013 hebben deskundigen al minstens 18 keer gewaarschuwd voor de toenemende uitstoot van broeikasgassen in Australië en de gevolgen daarvan op de branden die het land verwoesten.  

-Eerste minister Scott Morrison zet zorgeloos zijn beleid voor de steenkoolindustrie voort. Hij heeft nog altijd niet ingegrepen door zo snel mogelijk vervuilende bedrijven op basis van fossiele brandstoffen zoals steenkool te sluiten.

En intussen verwoesten de branden alles wat ze op hun weg tegenkomen

-Sinds deze zomer zijn bijna dertig mensen omgekomen door de vlammen, honderdduizenden anderen zijn geëvacueerd of worden rechtstreeks bedreigd door de branden en miljoenen mensen moesten ongezonde lucht inademen.

-De branden hebben ook meer dan een miljard dieren gedood, waaronder veel koala’s en kangoeroes.

-De luchtvervuiling in Sydney, Brisbane en Canberra is onlangs omschreven als een van de meest schadelijke ter wereld.

Naast de actie in Brussel waren er vandaag ook gelijkaardige protesten in Australië, in de VS, in Canada, in Nieuw-Zeeland, in Zuid-Korea, in Rusland, in Polen, in de Tsjechië, in Nederland, in Finland, in Zweden, in Noorwegen en in Italië.

Zin om iets te doen? 

De petitie is vandaag, met 28.406 handtekeningen, overhandigd aan de Australische ambassade in Brussel. Maar we blijven nieuwe handtekeningen inzamelen om Australië aan te sporen om in te grijpen voor het klimaat.

Ik teken de petitie Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube