De Belgische veeteelt is sterk afhankelijk van geïmporteerde soja, vooral uit Zuid-Amerika, en dat heeft een grote impact op het klimaat, de biodiversiteit en de rechten van inheemse volken. Boeren die het anders willen doen en hun eigen veevoeder (zoals lupine) willen kweken, stoten al snel op de absurd hoge prijs van landbouwgrond in België. Dat geldt onder meer voor de bioboeren Joël, Joke en Peter. Greenpeace startte een crowdfunding om hen te helpen. We geven je hier drie redenen om ook mee te doen! 

1.  We moeten de ecologische landbouw en ecologische veeteelt steunen om intensieve, vervuilende en klimaatonvriendelijke modellen tegen te gaan!

Joël, Joke en Peter hebben al jaren geleden gekozen voor de weg van de ecologische landbouw en veeteelt

In zijn bioboerderij in Waals-Brabant kweekt Joël vee en graan en seizoensgroenten. Hij doet een beetje van alles en alles dient ook voor alles. Zo produceren de dieren van de boerderij mest, die vervolgens wordt uitgespreid op het veld. Het plantaardige afval van groenten en fruit wordt als eten aan de dieren gegeven. Het werkt als een kringloop. Joël verkoopt ook allerlei producten, waaronder groente en fruit. 

In hun bioboerderij in Scheldewindeke in het Vlaams Gewest kweken Joke en Peter geiten. Het kleine aantal dieren struint vrij rond. De boeren kiezen bewust voor deze kleinschalige activiteit. Je kunt trouwens ook terecht in hun winkeltje om een voorraadje geitenkaas, geitenmelk en andere verse producten in te slaan. 

Deze landbouwers werken in harmonie met de natuur. Ze kweken hun dieren op milieuvriendelijke wijze, met respect voor de bodem, de biodiversiteit en het klimaat. In een economische context waar alles draait rond intensieve en industriële teelt produceren deze kleinschalige landbouwbedrijven minder vlees en zuivelproducten. De productie gebeurt echter met meer respect voor het milieu en de gezondheid. 

Is dat niet precies wat we willen: verse producten van een goede kwaliteit op ons bord? 

2. We moeten af van soja ingevoerd uit Zuid-Amerika

Het is nonsens om soja in te voeren, vooral uit Zuid-Amerika, die dan moet dienen als veevoeder. Maar het is wel de realiteit. In België wordt meer dan 70% van de ingevoerde soja gebruikt als veevoeder. Die “sojaboom” heeft heel wat gevolgen voor sommige ecosystemen met een bijzonder rijke biodiversiteit, zoals de Cerrado of de Gran Chaco in Zuid-Amerika. Die gebieden worden op die manier deels verwoest voor de sojateelt, en dit leidt ook tot grondroof en andere schendingen van de rechten van de inheemse bevolking.  

Wij steunen landbouwers die naar alternatieven zoeken. Bij Joël wordt de soja die traditioneel dient om de dieren te voederen vervangen door een mengsel van graan en lupine, een gewas met een hoog eiwitgehalte dat het meest op soja lijkt. Joël wil ook in het algemeen zo weinig mogelijk extern aankopen. Hij is voor 95% zelfvoorzienend en zal dat binnenkort voor 100% zijn. Op termijn willen Joke en Peter ook hun eigen veevoeder produceren. En precies daarvoor kunnen we hen een zetje geven.

3. De prijzen voor landbouwgrond rijzen de pan uit 

Met deze crowdfunding willen we de toegang tot grond bevorderen voor deze landbouwers die agro-ecologieprojecten uitvoeren en die bovendien meer zelfvoorzienend willen worden door hun eigen veevoeder te produceren. Dat is een essentiële schakel in een duurzaam voedselsysteem. 

Hoe kunnen die boeren vandaag hun eigen veevoeder kweken en een correcte vergoeding krijgen als de grondprijzen de pan uit rijzen? In het eerste semester van 2019 bedroeg de gemiddelde prijs van landbouwgrond in ons land 44.696 euro per hectare. De boeren hebben hulp nodig! Concreet werkt Greenpeace samen met De Landgenoten en Terre-en-vue om 40.000 euro in te zamelen. Dat geld zal integraal worden gebruikt om landbouwgrond aan te kopen voor onze boeren Joël, Peter en Joke en om de voortzetting van hun activiteiten te garanderen. Kunnen we ook op jou rekenen?


Facebook

Facebook

Instagram

Instagram

Twitter

Twitter

YouTube

YouTube