Deze maand vaart de Esperanza naar het centrum van de Bermudadriehoek, een bijzondere regio die de Sargassozee wordt genoemd. Haar heldere water beschermt en herbergt een buitengewone onderzeese fauna. Helaas wordt deze sprookjesachtige plek bedreigd door plasticvervuiling.

De Sargassaozee bevindt zich, net als het enorme plastic-eiland van de Stille Oceaan, in het centrum van zeestromingen. Deze stromingen bewegen zich in een cirkel en duwen allerlei dingen naar binnen. Je kan dit best vergelijken met het middelpunt van een wervelwind. De draaikolk is ideaal voor het behouden van het Sargassum-zeewier in het centrum van de Sargassozee. Deze algen fungeren als kweekvijver voor babyvissen en garanderen een goede ontwikkeling van zeeschildpadden en vele andere soorten.

Helaas duwen deze stromingen ook plastic naar de schoot van de Sargassozee, wat een gigantisch probleem is voor de aanwezige fauna. Schildpadden en walvissen stikken erdoor. Vissen eten het plastic op en brengen giftige stoffen in de voedselkringloop, die ook op ons bord belanden. 

Conclusie: plasticvervuiling doodt onze oceanen en het is tijd om actie te ondernemen! Al een miljoen keer gehoord? Best mogelijk. Maar nieuw is dat we vandaag niet alleen zoeken naar oplossingen voor deze plasticcrisis, maar ook naar manieren om onze oceanen te beschermen tegen alle andere gevaren die hen bedreigen. Daarom pleiten we voor de oprichting van mariene reservaten. Dit zijn speciale plekken, vergelijkbaar met nationale parken, die worden opgericht om de lokale fauna te beschermen en ecosystemen de kans te geven om zich te herstellen en zich later opnieuw te ontwikkelen.

We varen naar de Sargassozee om de impact van plastic op dit ecosysteem te documenteren. Daar zullen we het wetenschappelijk bewijs verzamelen dat de Sargassozee uniek is en dat we ze moeten beschermen. Om dat te doen hebben we een nieuw wereldwijd Oceanenverdrag nodig, waarover de Verenigde Naties momenteel onderhandelen. We zijn ervan overtuigd dat de Sargassozee een van de eerste oceaanreservaten moet zijn die onder dit nieuwe verdrag worden gecreëerd – niet in de laatste plaats vanwege de verpletterende impact van plasticvervuiling op dit gebied.

Maar hoe gaat dit eigenlijk in zijn werk?

Reservaten en oceanenverdragen alleen kunnen niet voorkomen dat zeestromingen plastic vervoeren…

Wel: heb je ooit griep gehad? Het ergste dat je dan kan doen is dingen uitvreten die je lichaam nog meer belasten. En geef toe: je zou toch niets doen dat je nog zieker maakt?

Het milieu werkt op dezelfde manier. Wil je het klimaat beschermen tegen plasticvervuiling of verdere aantasting? Zorg er dan voor dat het zeker niet belast wordt door andere bedreigingen, zoals overbevissing, zware scheepvaart en diepzeemijnbouw.

Als we bepaalde bedreigingen onder controle kunnen krijgen door een reservaat te creëren, kan het immuniteitssysteem van de Sargassozee beter het hoofd bieden aan haar ‘griep’: plasticvervuiling. Zo kunnen we tijd kopen om de grote bedrijven te responsabiliseren en hen vragen te stoppen met het gebruik van single use plastics.

Volg onze expeditie naar de Bermudadriehoek, en schrijf met ons geschiedenis door de petitie voor een nieuw wereldwijd Oceanenverdrag te tekenen!

Teken onze petitie!