Na het vertrek in Londen in april en een eerste stop in de Noordelijke IJszee vaart de Esperanza momenteel op de Noord-Atlantische Oceaan. Diep verscholen in de zee ligt daar Lost City, een gebied dat wordt bedreigd door de mijnbouwindustrie. Op die onbekende en geheimzinnige plek zou volgens sommige wetenschappers wel eens de oorsprong van het leven op aarde kunnen liggen… 

Wonderlijke natuurverschijnselen in de diepzee

Wat we alvast weten, is dat zich op de bodem van de oceaan hydrothermale schoorstenen bevinden, een soort uitlaten van warm water. Die schoorstenen bestaan in de diepste diepten van de zee, op plaatsen waar geen natuurlijk licht of zuurstof kan doordringen. Ze werden ontdekt in 1977 en duiken op waar tektonische platen elkaar raken.

Wetenschappers zijn niet alleen verbaasd over de grootte van die schoorstenen, maar ook over de enorme verscheidenheid aan diersoorten. Reusachtige zeepieren, krabben die zich voeden met bacteriën en nog veel andere surrealistische wezens doen het erg goed op deze grote diepte, opeengedrongen rond warmwaterzuilen die rijk zijn aan mineralen.

Lost City, een gebied vol met hydrothermale schoorstenen

De meest gekende vindplaats van die hydrothermale schoorstenen is Lost City, in de diepste diepten van de Atlantische Oceaan. Sommige warmwaterzuilen zijn zelfs meer dan 120.000 jaar oud.

Uit onderzoek is gebleken dat de schoorstenen koolwaterstoffen zouden voortbrengen, essentiële moleculen voor alle leven op aarde, die zich vormen door het eenvoudige contact tussen het zeewater en de rotsen en ertsen in Lost City. Zou dit mengsel van mineralen en zout water op hoge temperatuur de oorsprong van alles kunnen vormen?

Om eerlijk te zijn: we weten het niet. De geheimen van Lost City zijn nog niet onthuld, ook al hebben wetenschappers de voorbije jaren enorm hun best gedaan.

Maar terwijl al het onderzoek hiernaar nog loopt, heeft de diepzee al de aandacht getrokken van de mijnindustrie. Die wil daar maar al te graag mineralen en metalen ontginnen, zoals zeldzame ertsen voor de productie van telefoonschermen, computers… Dat mogen we niet laten gebeuren!

Wat kan jij doen?

Doe mee met onze campagne voor de bescherming van de oceanen en voor de oprichting van mariene reservaten in ten minste 30% van de oceanen tegen 2030.

Ik doe mee aan de bescherming van de oceanen