Het is World Meat Free Week: 7 dagen zonder vlees! Maar waarom zou je niet altijd wat minder vlees op je bord leggen? Hier zijn drie goede redenen.

1. Het klimaat kreunt onder industriële landbouw

Als we de (over)consumptie van vlees willen aanpakken, kunnen we niet rond de intensieve veelteelt heen. Die is verantwoordelijk voor bijna 14% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, wat ruwweg overeenkomt met de wereldwijde uitstoot van de transportsector.

Dat moet dringend veranderen! Waarom gaan er nog steeds subsidies naar vervuilende, industriële landbouw? Als je nog eens vlees eet, komt dat best van kleinschalige ecologische boeren die telen mét de natuur. Zij verdienen onze steun.

2. Oerwoud sneuvelt voor onze vleesproductie

Intensieve veeteelt is niet alleen slecht voor het klimaat, het is ook de belangrijkste oorzaak van ontbossing van het Amazonegebied sinds de jaren 1970. De productie van soja werd in 2008 verplaatst naar de Cerrado, één van de rijkste gebieden ter wereld als het gaat om biodiversiteit. En de soja die daar wordt verbouwd, wordt ook naar onze contreien uitgevoerd als veevoeder. Nog een goede reden om dat lapje vlees te laten zijn!

3. Minder vlees en meer groenten, beter voor de gezondheid

En welk effect hebben onze voedingsgewoonten op onze gezondheid? Ons traditionele eetpatroon is vervangen door een dieet met (te) veel dierlijke producten.Het gevolg is een toename van chronische ziekten zoals obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten of kanker, die volgens een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie gerelateerd zijn aan ons voedsel.

Als de hele wereld het huidige huidige westerse dieet overneemt, dreigen ziekten zoals obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten tegen 2050 epidemische vormen aan te nemen. En dat is het laatste wat we willen. Toch? Het klimaat, onze bossen en onze gezondheid zijn allemaal goede redenen om vanaf nu minder vlees te eten.

  • Heb je zin om er in de keuken werk van te maken en enkele lekkere recepten uit te testen? Je vindt zeker inspiratie op de website van EVA.
  • Toch zin in een klein stukje vlees? Zorg ervoor dat het bio en lokaal is en dat de producent er een eerlijke prijs voor krijgt. Hier vind je enkele adressen.