De campagne “Solidaire voedselmand van bij de boer·in” werd beëindigd met 23 180,70 euro op de teller. Hiermee kunnen 579 families in maatschappelijk kwetsbare situaties een duurzame groenten- en fruitmand ontvangen. Dit mooie resultaat kwam er dankzij jullie vrijgevigheid en via de samenwerking tussen het GASAP-netwerk, Stream’Her, de voedselbank van Brussel-Brabant en Greenpeace. Laten we even terugblikken op de campagne, de doelstellingen, resultaten en de belangrijkste conclusie. Tijd voor een debriefing!

© Greenpeace / Camille Van Durme

Het vertrekpunt van de campagne was deze dubbele vaststelling: 

1. Eten is voor vele burgers een dagelijkse strijd. In 2022 wendden 600.000 mensen zich tot voedselhulp in België. 

2. De situatie van producenten die telen met respect voor het milieu, de biodiversiteit en de gezondheid van de consument wordt steeds precairder. Ook boer·inn·en werden sterk getroffen door de recente crisissen en de inflatie.

We wilden een fundraising opzetten die zowel personen in maatschappelijke kwetsbare situaties als boer·inn·en ondersteunt. Met de ingezamelde giften kopen we lokaal agro-ecologisch geteelde groenten en fruit via GASAP (Groupes d’Achats Solidaires de l’Agriculture Paysanne, oftewel: solidaire inkoopgroepen bij lokale boerderijen), om deze vervolgens te schenken aan de voedselbank van Brussel-Brabant die deze op haar beurt via haar netwerk van 140 verenigingen kan uitdelen aan gezinnen die zich bevinden in maatschappelijke kwetsbare situaties.

De 3 doelstellingen van deze campagne:

Mensen in maatschappelijk kwetsbare situaties helpen

De voedselbank van Brussel-Brabant telt 32.000 begunstigden. De insteek is om het voedselaanbod te verrijken met verse kwaliteitsproducten van duurzame landbouw.

Boer·inn·en ondersteunen

GASAP werkt samen met een 40-tal producenten, waaronder 25 lokale groentekwekerijen die verkopen in korte keten en telen volgens landbouwmethoden die gezond zijn voor milieu én consument. Door hun producten te kopen met de ingezamelde donaties, kunnen we financiële steun bieden aan boer·inn·en die duurzame keuzes hebben gemaakt.

Een sterk politiek signaal uitsturen

Iedereen moet de kans hebben om te kiezen voor duurzame en kwaliteitsvolle voeding. Dat is vandaag niet het geval. Met deze campagne willen we dit onder de aandacht van beleidsmakers brengen. De strijd tegen voedselarmoede en de opkomst van duurzame landbouw moeten beide dringend worden aangepakt voor een vergaande hervorming van ons voedselsysteem.

Om van deze fundraising een succes te maken, konden we ook rekenen op de waardevolle hulp en inzet van een 50-tal streamsters, leden van de streaminggemeenschap Stream’Her. Gedurende 4 dagen, publiceerden ze content op het platform Twitch en zamelden ze een totaal van 14.425 euro in. Wat een prestatie!

Met de campagne “Solidaire voedselmand van bij de boer·in” werd in totaal 23 180,70 euro ingezameld. Hiermee kunnen 579 families in maatschappelijk kwetsbare situaties een duurzame groenten- en fruitmand ontvangen. En dat dankzij jullie vrijgevigheid, bedankt!  

Sociale voedselzekerheid

Omdat deze campagne slechts een tijdelijke steunactie was, zetten we naast dit initiatief met onze actie eveneens in op het promoten van een ander voedselsysteem, een systeem dat iedereen de kans geeft om te kiezen voor duurzame kwaliteitsvoeding. Hoe zien we dat concreet? Via een systeem van sociale voedselzekerheid (SVZ). 

De Sociale Voedselzekerheid (SVZ) is een systeem waarbij elk individu een budget van ongeveer 150 euro ontvangt dat uitsluitend kan worden gebruikt voor de aankoop van gezonde voedingsmiddelen bij erkende, duurzame producenten die correct worden betaald. Dit systeem kan, bijvoorbeeld via bijdragen op arbeid en een winstbelasting voor multinationals in de voedingssector, de toegang tot gezonde en duurzame voeding democratischer maken en tegelijkertijd productiewijzen ondersteunen die sociale, economische en ecologische rechtvaardigheid criteria naleven.

Wil jij ook jouw steentje bijdragen om ons voedselsysteem te transformeren in een systeem dat de boer·in, de gezondheid van de consument, de biodiversiteit en het milieu respecteert? Wil je ons helpen de SVZ tot stand te brengen? Teken onze petitie

Bedankt voor je waardevolle steun.

Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp