De wetenschap is duidelijk: extreme weersomstandigheden, verergerd door de uitstoot van broeikasgassen afkomstig van de fossiele-brandstofindustrie en de industriële landbouw, komen steeds vaker voor. De gevolgen worden ook ernstiger over de hele wereld. Toch kunnen we deze klimaatcrisis nog indijken. Vervuilers moeten betalen  voor de klimaatschade die ze aanrichten en stoppen met hun schadelijke activiteiten. En het beschermen en herstellen van de natuur moet eindelijk een prioriteit worden.

Aanhoudende regen in Kamnik, Slovenia zorgt ervoor dat huizen en kampeersites helemaal worden onderspoeld.

Ons weer ontspoort volledig. De maand juli 2023 was de warmste ooit sinds de start van de metingen. Extreme hitte in Griekenland, China, Iran, Spanje en Algerije. Zware overstromingen in Italië, Zwitserland en Slovenië. Om maar enkele landen op te sommen die getroffen werden door extreem weer. De klimaatcrisis laat zich deze zomer overal voelen. Ook in ons land konden we de impact van dit soort extreem weer al ondervinden, denk maar aan de overstromingen in Wallonië in 2021 en de hittegolven die nu al enkele jaren op rij terugkeren.  

Een nieuw onderzoek van het Barcelona Institute for Global Health toont aan dat in de zomer van 2022 in Europa meer dan 60.000 mensen stierven door de hitte. Als politici geen actie ondernemen tegen de klimaatcrisis dan voorspellen de onderzoekers tegen 2050 zelfs meer dan 120.000 overlijdens per zomer door de hitte. En dit onderzoek gaat alleen over hitte, en houdt geen rekening met ander extreem weer, dat door de aanhoudende klimaatcrisis ook steeds vaker voorkomt, zoals overstromingen en stormen. 

Extreem weer veroorzaakt altijd verwoesting en lijden, en nog het meest bij mensen en landen die zelf het minst hebben bijgedragen aan deze crisis. Maar we mogen ons hier niet zomaar bij neerleggen. We zijn als gewone burgers niet machteloos. Een betere en meer rechtvaardige toekomst is mogelijk en die kunnen we samen creëren. We moeten onze politici en grote bedrijven onder druk zetten om hier werk van te maken.

Samen voor meer natuur

De mens, de natuur en het klimaat zijn aan elkaar gelinkt. Als de biodiversiteit achteruit gaat, dan gaat het ook met ons slechter. Bossen, rivieren, graslanden en oceanen absorberen schadelijke koolstof uit de lucht. We hebben ze dus echt nodig. Extreme weersomstandigheden, als gevolg van de klimaatcrisis, tasten de biodiversiteit aan, en dat leidt dan weer tot een verdere ontsporing van het klimaat. Het is een vicieuze cirkel, die aangewakkerd wordt door menselijke activiteiten. Twee van de grote boosdoeners hierbij zijn de fossiele brandstofindustrie en de agro-industrie. 

Natuurherstel is nodig om ons te beschermen tegen de impact van de klimaatcrisis. We moeten hier dus volop op inzetten. Daarom is het des te beschamender dat België geen gezamenlijk positief standpunt kon innemen over de natuurherstelwet van de Europese Unie. Dat het Europees Parlement toch voor de natuurherstelwet heeft gestemd, al is het in afgezwakte versie, had veel te maken met de massale steun die mensen ervoor uitspraken. Bijna 1.200.000 Europese burgers steunden een oproep voor een sterke natuurherstelwet.

Op het eiland Evia, in Griekenland vond de ergste hittegolf in 30 jaar plaats, met hevige bosbranden als gevolg.

Het toont aan dat, als we onze krachten bundelen, we de vernietiging van dierlijke en plantaardige habitats een halt kunnen toeroepen en eisen dat er gewerkt wordt aan het herstel van onze bossen, meren, rivieren, bergen en waterrijke gebieden. Het is tenslotte de natuur zelf die de beste bescherming biedt tegen extreme weersomstandigheden.

Toch lijkt dat de grootste vervuilers niets te kunnen schelen. Shell, BP en TotalEnergies komen zelfs terug op hun toch al beperkte klimaatbeloftes en voeren de productie van fossiele brandstoffen opnieuw op om hun aandeelhouders ‘te belonen’ met nog meer geld. Dat is niet alleen verwerpelijk, maar ook een totaal wereldvreemde houding, want de uitstoot en ontginning van fossiele brandstoffen heeft een gigantische impact op de klimaatcrisis. Gewone burgers en de planeet dragen de kosten van hun honger naar winst.

Vervuilers moeten betalen

Daarom roepen wij Belgische politici op om klimaatvernietigende nieuwe projecten voor fossiele brandstoffen te verbieden en deze bedrijven te dwingen om het klimaatschadefonds van de VN te financieren. Vervuilers moeten betalen voor de verwoesting die ze blijven aanrichten bij mensen en natuur over de hele wereld. Niet meer dan logisch, toch?

Daarnaast ijveren we ook voor betere bescherming van onze natuur en voor een sterke Europese natuurherstelwet en ambitieuze nationale natuurherstelplannen. Onze politici moeten de natuur eindelijk de plaats geven die ze verdient op de agenda, en dat is bovenaan. De beloftes die 188 landen maakten in het Global Biodiversity Framework moeten waargemaakt worden. Wij maken deel uit van de natuur en zijn er innig mee verbonden, het is daarom van uiterst belang dat we haar beschermen. 

Ook jij kan ons helpen door de uitfasering van fossiele brandstoffen te eisen en op te komen voor natuurherstel. Help ons bij ons werk en onderteken onze petities, voor een groenere en rechtvaardigere wereld die we samen bouwen. 

Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp