Soms is het eenvoudig ingewikkeld. Neem nu de Thaise supermarkt die overal in het nieuws komt met een revolutionaire manier om groenten te verpakken: in bananenbladeren. Jarenlang onderzoek naar biologisch afbreekbaar plastic hoeft niet voor de Thai, ze zitten met hun neus op een enorme hoop bladeren. En een zee van plastic: het land staat wereldwijd bekend voor zijn  plasticvervuiling.

Bananenbladeren als verpakking

Zo komt een jonge kassierster met het idee om het plastic te vervangen door de overbodige bananenbladeren en een stukje bamboe als touw. Bananenbladeren zijn stevig, vlot plooibaar en waterafstotend – zoals plastic –, maar dan volledig en snel afbreekbaar in de natuur, en mooier. Een kleine creatieve stap voor de supermarkt, een grote innovatieve sprong voorwaarts voor het milieu.

Eigenlijk is het idee bij de grootmoeder gehaald, want het zit in de Thaise traditie (en die van omringende landen) om eten in bladeren te presenteren. Ook de kokospalm, de mangoboom, de waterhyacint en vele andere tropische planten leveren natuurlijk verpakkingsmateriaal.

De combinatie eten en bananenbladeren vinden we bij ons alleen op een bord in een Aziatisch restaurant, maar bamboe is al ingeburgerd als waterafstotend plasticvervangend materiaal in de vorm van bordjes, bekers, tandenborstels, oorstaafjes, … Zijn er bij ons wel mogelijkheden om rechtstreeks lokaal groenafval te gebruiken als verpakkingsmateriaal voor wie niet graag in bulk koopt?

Ook bij ons wordt er geëxperimenteerd

Op de markt is de munt, koriander en peterselie vaak samengebonden met een stevige grasspriet (een soort riet). Dat kunnen we ook doen met snijbonen, pijpajuin, asperges, wortelen met loof, … Misschien zijn preibladeren geschikt om bepaalde groenten in te wikkelen. Alleszins moeten we vermijden dat komkommers individueel in plastic verpakt worden, dat de kool een plastic jasje heeft, dat de snoeptomaatjes in plastic bekers zitten enz. om ze aan de kassa nog eens in een laag plastic te zien verdwijnen.

We hoeven de oplossingen voor plastic niet exotisch ver te zoeken. Ook bij ons wordt er volop geëxperimenteerd, bijvoorbeeld door het biolabel te ‘branden’ met laserlicht op groente en fruit.

Misschien heb jij wel een beter idee om plastic verpakking in de winkel vermijden? Laat het ons weten! We moeten absoluut vermijden dat plastic het milieu, en in het bijzonder de oceanen, blijft vervuilen.