Velen onder jullie trokken in oktober 2018 naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Zo gaan jullie ook in mei je stem uitbrengen, maar dan voor de regionale, federale en Europese verkiezingen. Opnieuw zullen luchtkwaliteit, mobiliteit en klimaatverandering de belangrijke thema’s zijn. Greenpeace helpt mee om politici onder druk te zetten om hun beloftes na te komen zodra ze zetelen. Daarbij spelen onze lokale groepen een sleutelrol.

Afspraak in Luik

Half januari had onze lokale groep uit Luik een afspraak met burgemeester Willy Demeyer en de nieuwe schepen van mobiliteit Gilles Foret. Dat verliep positief: de lokale activisten hamerden op de pijnpunten die de stad moet aanpakken en wezen op de ingrepen die de regio in haar begroting kan opnemen. Dat nemen we mee in de aanloop naar de regionale verkiezingen! Ten slotte stelde de actiegroep ook voor om samen met andere lokale partners en politici een werkgroep op te richten rond luchtkwaliteit.

Na deze vergadering in besloten kring werd op maandag 4 februari de petitie van het burgerplatform 11M overhandigd in het bijzijn van de Luikse gemeenteraad. Bijna 6.600 mensen tekenden ‘Voor veiliger fietspaden en efficiënter openbaar vervoer in Luik’ en dat werd met het nodige vertoon bekend gemaakt. Een voor de gelegenheid geïnstalleerd fietspad leidde de politici naar het stadhuis waar bijna 500 burgers hen ontvingen.

Bijeenkomsten in Namen en andere steden

In Namen had onze lokale groep, samen met een vertegenwoordiger van GRACQ Namen, afgesproken met de schepenen Charlotte Mouget, verantwoordelijk voor ecologische transitie, en Stéphanie Scailquin, verantwoordelijk voor mobiliteit. Ook hier verliep het gesprek constructief en de twee schepenen stonden open voor de eisen van de Naamse Greenpeace-activisten. Ook de projecten van de Waalse hoofdstad zullen we in het oog houden.

De politici in Charleroi, Gent en Antwerpen zullen binnenkort ook aangesproken worden. In de havenstad blijft onze lokale groep niet alleen haar petitie voortzetten op 11M, ze heeft er ook een coalitie rond luchtkwaliteit gevormd met Filter-Café-Filtré en stRaten-generaal.

Ook in andere steden roeren de lokale actiegroepen zich. Eind vorig jaar behaalde Greenpeace Leuven een overwinning, toen de gemeente afstapte van het plan om een ​ondergrondse parkeergarage met 600 plaatsen onder het Bruulpark te bouwen. De politici krijgen binnenkort ook de petitie 11M overhandigd door onze lokale groep, samen met Bruul Bruult, de Fietsersbond en TreinTramBus. Met deze samenwerking tussen verenigingen ontstaat één duidelijke mobiliteitsvisie rond burgers, fietsers en gebruikers van het openbaar vervoer.

Geen woorden maar daden

Op lokaal, regionaal of federaal niveau letten we er dus op dat de verkozen politici het niet bij woorden houden, maar ook daadwerkelijk de burgers ernstig nemen die ernaar verlangen propere lucht in te ademen, die zich op duurzame wijze willen verplaatsen en die hun impact op de klimaatverandering zo laag mogelijk willen houden. Inderdaad, we verwachten van de verschillende overheden dat de neuzen in dezelfde richting staan en dat ze samenwerken met hetzelfde doel voor ogen. Luchtkwaliteit en klimaat kennen geen grenzen.

Wil je ook lid worden van een lokale groep? Alle info vind je hier!