In de aanloop naar de verkiezingen in 2019 deed Greenpeace samen met Inter-Environnement Wallonie, Bond Beter Leefmilieu en TreinTramBus een oproep voor een nationaal mobiliteitspact. We pleitten voor een upgrade van het openbaar vervoer als alternatief voor de auto en in het bijzonder voor het versterken van de trein als ruggengraat van een sterk openbaar vervoer. De federale regering ging met onze oproep aan de slag en zette onlangs een belangrijke eerste stap!

Fast train departing from train station during rush hour

De spoorwegen zijn een cruciaal element om het openbaar vervoer te organiseren, vooral in landelijk gebied. Nochtans is de trein vandaag vaak een bron van dagelijkse frustratie. 

Veel burgers ervaren terecht dat de aansluitingen van het openbaar vervoer problematisch zijn voor hun dagelijkse verplaatsingen. 

Bestaat er dan geen manier om het spoorverkeer doeltreffender te organiseren? Toch wel. Onze oproep in 2019 bouwde sterk op het ‘Zwitsers’ model met aansluitingsknooppunten. Dit model maakt betere treinverbindingen met kortere wachttijden mogelijk. De dienstregeling van de bus kan ook afgestemd worden op die van de trein. Dit gecombineerd met meer frequente trams en metro’s levert een gebruiksvriendelijke multimodale mobiliteit op.

We werkten de voorbije jaren nauw samen met een groep burgers die zich verdiepten in hoe 

het succesvolle Zwitserse treinsysteem kan worden toegepast op de Belgische spoorwegen. Hun conclusie was heel duidelijk. Het werkt en het zou de toekomst van de Belgische spoorwegen kunnen veranderen! 

Samen met ons gingen zij deze visie ook toelichten in alle parlementen van ons land en aan de gewestelijke en federale bevoegde ministers. Zij gingen ook het gesprek aan met belangrijke stakeholders zoals de NMBS en Infrabel. Ook 54 organisaties, academici, Lineas, een particulier vervoerbedrijf en duizenden burgers ondertekenden onze oproep tot een nationaal mobiliteitspact en een versterking van onze spoorwegen naar het Zwitsers model. 

En met succes! Federaal Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet legde onlangs zijn ‘Spoorvisie 2040’ op tafel en daarin staat het Zwitsers model van aansluitingsknooppunten centraal. De ambitie tegen 2040: een verdubbeling van het aantal treinreizigers en het goederenvervoer, een betere dienstverlening en een nauwere samenwerking met bus, tram en metro. Het plan wordt dit voorjaar door de regering afgeklopt. En dan: aan de slag ermee!