Versierde etalages, verlichte straten en het koude weer dat zijn intrede doet… Geen twijfel mogelijk, de feestdagen zijn in aantocht. Een periode vol gezelligheid, warmte, cadeaus en knusse momenten met onze vrienden en familie. Tegelijkertijd hebben de feestdagen ook een negatieve invloed op het milieu. Denk maar aan kerstverlichting en het overtollig gebruik van elektriciteit, de hopen afval of buitensporig consumptiegedrag. Daarom delen we graag enkele tips om jouw feestdagen groener te maken. 

Lang leve tweedehands

De feestdagen zouden niet hetzelfde zijn zonder de cadeaus die we elkaar geven. Overweeg dit jaar eens herbruikbare verpakkingen, zoals mooie dozen of tassen, of verpak je cadeautjes in krantenpapier.

Denk ook eens aan tweedehands opties als je op zoek bent naar een originele cadeautjes. Je kan perfect speelgoed opnieuw gebruiken als het nog in goede staat is, net zoals een kledingstuk of meubels. Tweedehands alternatieven blijken de laatste tijd toch hipper dan nieuwe spullen…Ook kerstdecoratie hoef je niet nieuw aan te kopen, de kringwinkels liggen er vol mee!

Zelfgemaakte decoratie

De microplastics waaruit kunstsneeuw bestaat komen gemakkelijk in het riool terecht en veroorzaken een enorme hoeveelheid vervuiling met gevolgen tot in Antarctica. Hoewel het aantrekkelijk is je huis en kerstboom te versieren met kunstsneeuw, is het toch tijd om naar alternatieven op zoek te gaan. Overweeg eens om je eigen versieringen te maken. Het is niet enkel een leuke activiteit om met je kinderen te doen, je kan ook op deze manier je creatieve ei kwijt. Je kan bijvoorbeeld eens op Pinterest kijken voor inspiratie. 

Mooie dennenboom, koning van de bossen! 

Kerstfans kunnen zich geen kerst voorstellen zonder de geur van een echte dennenboom. Maar echte bomen zijn helemaal niet zo duurzaam als je zou denken. Deze bomen worden meestal gekapt in hun tienerjaren en in vergelijking met oudere bossen bereiken deze jonge bomen nooit hun volledige potentieel van koolstofopslag. Volgens het onderzoek van Ellipsos is het dan ook de vraag of sparren niet meer koolstof afgeven dan dat ze gedurende hun eerste 20 jaar opnemen. Bovendien gebruiken veel commerciële boomkwekerijen bestrijdingsmiddelen, waarvan sommige zelfs niet in onze tuin mogen worden gebruikt. Daarom raden wij je aan een boom in pot te kopen, die later kan worden herplant. Of koop je boom bij organisaties, zoals sapins.be, waarmee je ook meteen een mooi project steunt. Als de feestdagen voorbij zijn, zijn er verschillende manieren om je kerstboom te recyclen, zoals het maken van thee van dennennaalden of composteren.

Je kan ook zelf een kerstboom maken als je niet de grootste fan bent van naalden! Gebruik bijvoorbeeld oude takken, boomstammen, een dode boom,… Op Pinterest kan je talloze voorbeelden terugvinden.

Wat je zeker moet vermijden, zijn kunstbomen. Deze ‘bomen’ zijn meestal gemaakt van plastic en aluminium en hebben ongetwijfeld verschillende oceanen doorkruist voordat ze bij je thuis worden geleverd. Een duidelijk negatieve impact op het milieu. Maar wat dan met een tweedehands kunstboom? Moet je die ook vermijden? De boom zal nog steeds beter tot zijn recht komen in je woonkamer dan op een vuilnisbelt.

Duurzame feestmaaltijd

De feestdagen staan ook synoniem met lekker eten. Hoe kan je een duurzame feestmaaltijd op tafel toveren? Vermijd over het algemeen exotische producten. Als er geen lokale productie voor een product bestaat, is het een interessante optie om voor fairtrade te kiezen. Geef de voorkeur aan producten met het keurmerk “biologische landbouw” of het ASC-keurmerk (Aquaculture Stewardship Council) voor zeevruchten. Probeer om slechts één vleesgerecht te bereiden of kook vegetarisch. Je kan makkelijk je gebruikelijke recepten met vegetarische alternatieven vervangen.  

Wij wensen je fijne, groene feestdagen!

Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp