En dat verbaast! De 3 grootste energiegroepen van ons klassement hebben nochtans allemaal de Franse nationaliteit. De klimaatplannen van Engie, EDF en TotalEnergies vertonen echter evenveel gaten als een Hollandse kaas! De Nederlandse Eneco Groep ontwikkelde daarentegen wél een klimaatplan in lijn met het klimaatakkoord. Benieuwd naar de resultaten van jouw leverancier?

Om ons klassement nog duidelijker te maken zijn er twee grote nieuwigheden. Ten eerste tonen we niet enkel in welke energiebronnen de leveranciers investeren, maar ook hoeveel ze investeren. Enkel leveranciers die voldoende investeren om tegen 2035 al hun klanten van écht groene stroom te voorzien krijgen een goede score. Ten tweede beoordelen we voor de allereerste keer ook welke stappen leveranciers zetten richting groene warmte en het uitfaseren van fossiel gas. Spoiler alert: de meeste leveranciers zijn niet van plan om de fossiele melkkoe snel op te geven. 

Het klassement in een notendop: coöperaties tonen hun veelzijdigheid

Naar vaste gewoonte blijven de coöperaties het klassement aanvoeren. Ze laten zich dan ook niet uit het zadel lichten door de aangepaste methodologie. Wil je zeker zijn dat de winsten van jouw elektriciteitsfactuur goed besteed worden, twijfel dan niet langer. In verhouding tot hun omvang blijven de coöperaties de grootste investeerders in hernieuwbare energie. De meeste coöperaties zijn daarnaast ook betrokken bij projecten rond groene verwarming en energiebesparing. De coöperaties kunnen een enorm belangrijke rol spelen in de transitie naar groene verwarming door het ontzorgen van hun leden. Hopelijk nemen ze deze rol in de toekomst nog meer op.

Haasje over bij de achtervolgers

Aspiravi en Trevion horen al lange tijd bij de top van ons klassement, maar wisselen nu van plaats. Trevion verliest net een puntje op het onderdeel groene verwarming en lijkt met uitdrukkingen als ‘ecologische aardgasleverancier’ eerder een marketingbedrijf dan een bedrijf dat bezig is met klimaat- en milieuoplossingen. 

Een grote verrassing is het Energiebedrijf Merksplas, of kortweg Ebem. De inspanningen van deze leverancier leveren eindelijk op en laten het bedrijf heel wat punten stijgen. Met de jarenlange expertise die Ebem heeft met de productie van warmte op basis van biogas, toont het dat ook kleinere en meer lokale spelers een belangrijke rol te spelen hebben.

De middengroep: Eneco versterkt positie, Bolt en Mega verliezen terrein

Bolt en Mega moeten punten inleveren omdat ze fossiel gas leveren, maar geen stappen ondernemen om samen met hun klanten te verduurzamen. Mega gaat daarin zelfs nog een stapje verder en verkoopt zogenaamd ‘CO2-neutraal gas’. Greenwashing pur sang. 

De Eneco Groep klimt langzaam maar zeker omhoog in het klassement en stijgt één punt. Opvallender: Eneco onderscheidt zich door de zeer ambitieuze klimaatdoelstellingen die het voor zichzelf stelt: volledig klimaatneutraal tegen 2035, ook wat betreft de levering van fossiel gas voor verwarming. Hiermee legt Eneco de lat voor de anderen een flink stuk hoger.

Franse energiereuzen vechten om plaats (en houden vast aan gas)

De Franse olie- en gasreus TotalEnergies, in België vertegenwoordigd door Lampiris, blijft plakken op de tiende plaats en voelt de hete adem van landgenoot Engie in de nek. Ondanks de grote investeringen in hernieuwbare energie blijft TotalEnergies ook stevig vasthouden aan fossiel gas. Voor een bepaalde capaciteit aan windmolens bouwt TotalEnergies dezelfde capaciteit aan gascentrales. De klimaatdoelstellingen die TotalEnergies zichzelf oplegt hoopt het dan ook vooral te halen door het afvangen en opslaan van CO2. Een gok met de toekomst van onze aarde. 

Engie is in hetzelfde bedje ziek, maar is dankzij de nakende kernuitstap toch al van één vuile energiebron verlost. Sinds het bedrijf de bladzijde van kernenergie heeft omgeslagen zien we de investeringen in hernieuwbare energie sterk stijgen. De leverancier bewijst op deze manier zelf dat kernenergie investeringen in hernieuwbare energie in de weg staat. Ook het nieuwe onderdeel ‘groene verwarming’ levert Engie niet veel punten op. Als notoir promotor van gasketels en gecompenseerd gas doet het er alles aan om gezinnen zo lang mogelijk verknocht te houden aan hun gasketels. 

De volgers: alle leveranciers die er voor het klimaat niet toe doen

Na de Franse mastodonten komen alle zogenaamde ’traders’. Energieleveranciers die zelf geen elektriciteit produceren en niet investeren. De veranderingen aan de methodologie kosten Elegant, Vlaamse Energieleverancier, Watz en Octa+ punten. De zwakke score die de afwezigheid van investeringen en rechtstreekse aankopen van hernieuwbare energie al opleverde, wordt nog versterkt door het compleet gebrek aan initiatief richting groene verwarming.

De slechte leerlingen van de klas: Antargaz (what’s in a name) en EDF

Antargaz heeft zijn naam niet gestolen. Door amper stappen te zetten richting duurzame elektriciteit en warmte zet het bedrijf zichzelf volledig buitenspel. Het blijft op de voorlaatste plaats plakken.

Tot slot de rode lantaarn van het klassement: EDF. Het bedrijf investeert enorme bedragen in de levensduurverlenging van 56 verouderde kerncentrales en de bouw van de nieuwe kerncentrales in Hinkley Point en Flamanville. Toch trekt ook EDF, deels via Luminus waar het hoofdaandeelhouder van is, de kaart van hernieuwbare energie. Door de gigantische omvang van het bedrijf vertaalt dit zich in zeer grote investeringen in wind- en zonne-energie. Jammer genoeg bedragen deze investeringen maar 10% van wat de groep per jaar zou moeten investeren om tegen 2035 écht groene stroom te kunnen leveren aan zijn klanten. 

100% hernieuwbare energie is bereikbaar

Zonne- en windenergie zijn goedkoper dan ooit en de technologie voor groene verwarming en duurzame mobiliteit staat op punt. Maar, dan moet de keuze voor echte oplossingen nu gemaakt worden, door alle actoren. Valse oplossingen zoals nieuwe gasketels, het compenseren van de gasuitstoot of het verder uitstellen van de kernuitstap brengen de energietransitie in gevaar en maken het onhaalbaar om de opwarming te beperken tot 1,5°C.

Wil jij ook dat jouw energieleverancier zijn steentje bijdraagt?

Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp