Reclamecampagnes voor tabak, die ernstige schade toebrengt aan onze gezondheid, zijn verboden. Waarom is dit dan nog niet het geval voor reclame voor fossiele brandstoffen, die net zo schadelijk zijn voor onze gezondheid en het klimaat?

Ik teken de petitie

Vandaag kunnen we ons niet meer voorstellen dat we nog een reusachtig pakje sigaretten in een voetbalstadion zouden zien of dat we reclame op de radio horen over hoe aangenaam het is om te ontspannen met een sigaret… En terecht! Elk jaar sterven wereldwijd ongeveer 8 miljoen mensen aan ziekten die verband houden met roken. 

Roken is de belangrijkste vermijdbare oorzaak van kanker: als niemand meer zou roken, zouden we één op de drie kankers vermijden. Nog niet zolang geleden keek (bijna) niemand vreemd op van tabaksreclame, dit was immers ook volstrekt legaal.

Wetenschappers, die waarschuwden voor de schadelijkheid van tabak, werden de mond gesnoerd door de tabaksindustrie. Ook werden consumenten makkelijk misleid over de negatieve bijwerkingen van tabaksproducten.

Na verschillende rechtszaken en andere schandalen hebben de autoriteiten gelukkig het heft in eigen handen genomen. Vanaf 1989 werd geleidelijk aan een Europees verbod op tabaksreclame ingevoerd [1]. Volgens officiële analyses van de Wereldbank is het tabaksverbruik na dit verbod aanzienlijk gedaald. 

Er kan een duidelijke parallel worden getrokken met de verbranding van fossiele brandstoffen. Dit heeft immers schadelijke gevolgen voor de planeet en voor onze gezondheid. Fossiele brandstoffen zijn verantwoordelijk voor ongeveer twee derde van de CO2-uitstoot in de wereld. Toch zijn de meeste mensen niet – of nog niet! – verontwaardigd wanneer ze reclames zien voor fossiele brandstoffen en voor producten die deze brandstoffen gebruiken. 

En de vergelijking houdt daar niet op. Net zoals de tabaksindustrie kan de sector van fossiele brandstoffen er ook wat van om misleidende reclamecampagnes op te zetten en wetenschappelijke publicaties te ontkrachten. Onlangs werd bekend dat TotalEnergies sinds 1971 op de hoogte is van de risico’s die verbonden zijn aan het verbruik van fossiele brandstoffen en dat het bedrijf vervolgens heeft geprobeerd de ernst van deze risico’s te minimaliseren. Uit Amerikaans onderzoek van het Center for International Environmental Law (CIEL) is ook gebleken dat de tabakslobby en de lobby voor fossiele brandstoffen al in 1950 dezelfde onderzoekers, dezelfde publicisten en dezelfde technieken gebruikten om de schadelijke gevolgen van hun producten te minimaliseren. Het is onaanvaardbaar dat de grootste vervuilers van de planeet ons blijven misleiden. Wij moeten druk uitoefenen op de overheid om de promotie van fossiele brandstoffen te verbieden, net zoals dit met de tabaksindustrie is gebeurd. Daarom hebben wij begin oktober 2021 een Europees burgerinitiatief gelanceerd. Fossiele brandstoffen en de verbranding ervan zijn rechtstreeks verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde. Het kan niet langer worden getolereerd dat er reclamecampagnes worden opgezet voor fossiele brandstoffen of voor producten die deze gebruiken.

We hebben je stem nodig.

Ik teken de petitie Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube Greenwire Greenwire

|1] Het verbod op tabaksreclame op TV was reeds in 1989 het onderwerp van een Europese richtlijn. Het verbod op tabaksreclame in gedrukte media, op de radio en op het internet, alsook het verbod op sponsoring van grensoverschrijdende culturele en sportevenementen door de tabaksindustrie in de Europese Unie, is in 2005 in werking getreden.