Zondag 10 oktober was het eindelijk zover: de eerste grote klimaatmars sinds het begin van de coronacrisis. Met 50.000 mensen en meer dan 80 organisaties uit het hele land trokken we door de straten van Brussel om dringend ambitieuze klimaatactie te eisen. Activisten van Greenpeace kloegen tijdens de mars ook de valse marketing van de fossiele brandstofsector aan, een van de belangrijkste aandrijvers van de klimaatcrisis. 

We kozen de datum voor deze #BackToTheClimate mars niet voor niets. Eind deze maand staat er immers een belangrijke Europese top op de agenda en in november is er de grote klimaattop COP26 in Glasgow. De vele duizenden deelnemers aan de klimaatmars, wilden de beleidsmakers die ons land daar vertegenwoordigen een krachtig signaal meegeven. Langer talmen is niet verantwoord, we nemen geen genoegen met maatregelen die niet ambitieus en niet bindend zijn. Onze eis? Een Green New Deal voor België. Inspiratie hiervoor kunnen de politici halen uit het memorandum van de Klimaatcoalitie met maar liefst 100 concrete maatregelen om de klimaatcrisis grondig en rechtvaardig aan te pakken.

Ik teken de petitie
© Johanna de Tessieres

Slachtoffers overstromingen 

De afgelopen maanden zagen we alweer hoe extreem weer overal ter wereld vele slachtoffers maakt en kostbare natuur verwoest. Vooraan de mars liepen slachtoffers van de overstromingen in België, als belangrijke getuigen van het feit dat de klimaatcrisis hier en nu is. 

© Johanna de Tessieres

Stop fossiele reclame

Tijdens de klimaatmars voerde Greenpeace ook actie tegen fossiele reclame. De verbranding van fossiele brandstoffen werkt de klimaatcrisis rechtstreeks in de hand. Er reclame voor maken is bijzonder schadelijk voor de planeet. 

Daarom lanceerden we vorige week samen met meer dan twintig andere ngo’s een grote petitie die alle reclame wil verbieden van bedrijven die werken met fossiele brandstoffen. Het gaat dus niet enkel om de grote energiereuzen, maar evengoed om autoconstructeurs of luchtvaartmaatschappijen. 

© Johanna de Tessieres

De activisten van Greenpeace confronteerden de klimaatbetogers met de kwalijke gevolgen van fossiele reclame. En dat loonde. 

Ik teken de petitie
© Johanna de Tessieres

Slotevent

Op het einde van de mars, in het Jubelpark, waren er speeches en optredens. In kraampjes van allerlei deelnemende organisaties kwam je meer te weten over de verschillende dimensies van de klimaatcrisis. Om onze 50e verjaardag te vieren, kon je bij Greenpeace een mooie tekening laten zeefdrukken op een tweedehands t-shirt. 

© Betty Matthysen
Ik teken de petitie Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube Greenwire Greenwire