Ook Greenpeace België kan terugblikken op een lange en boeiende geschiedenis, van een vzw’tje met één personeelslid in 1984 tot een vaste waarde in het hart van Europa. Thomas Leroy, hoofd communicatie in het Belgische kantoor, neemt je mee langs enkele hoogtepunten.

Go, go, go! Het is nu of nooit!“, kraakte de stem door de walkietalkie. Verscholen tussen duizenden mensen in de tribune, drukt de activist op de knop. Aan de andere kant van de racebaan, vlak voor het podium, ontrolt zich langzaam een kleine spandoek. Het ziet er erg komisch uit. 

Het is 25 augustus 2013. Het Duitse volkslied weergalmt. Na afloop van de Grand Prix Formule 1 van Spa-Francorchamps, gesponsord door de oliemaatschappij Shell, zijn alle camera’s gericht op Sebastian Vettel, Fernando Alonso en Lewis Hamilton. Onderaan in het beeld verschijnt langzaam het bewerkte logo van Shell: half ijsbeer, half duivel. Het duurt enkele ogenblikken voor de beveiliging ingrijpt en net wanneer de eerste spandoek eindelijk is verwijderd, begint een tweede spandoek te rijzen, terwijl de coureurs vermaakt toekijken en de hele wereld dit live kan volgen. Een onvergetelijk moment (VIDEO).

Shell weg uit noordpoolgebied

Een met afstandsbediening geactiveerd spandoek ontvouwt zich voor het podium van de winnaar van de Shell GP van België…

Het was de kers op de taart van een spectaculaire actie waarbij een vijftigtal mensen aan miljoenen anderen onthulden dat de olieboorpraktijken van Shell een bedreiging vormden voor een wild en nagenoeg ongerept gebied: de Noordpool. “Dit was de belangrijkste dag van het jaar voor Shell en zijn PR,” herinnert Fabien zich. “We zeiden tegen onszelf: als zij zich zo op een voetstuk plaatsen, dan halen gewoon dat voetstuk neer!

Die spandoek was slechts het plan D van een zorgvuldig uitgekiend scenario dat al bij al goed verliep: 2 paramotors vlogen over de site; kort voor de start werd een enorm spandoek ontplooid op de hoofdtribune, net boven de auto’s en de VIP’s uitgenodigd door Shell; in een iconische bocht op het circuit werd een reusachtig logo van 15 op 15m omgetoverd tot een halve ijsbeer en een halve duivel; en twee activisten daalden af van het dak en nodigden zichzelf uit op het podium. “Ze werden tegengehouden net voor ze in beeld zouden komen. Helaas. We willen er altijd aan herinneren dat de acties van Greenpeace in de eerste plaats draaien om creativiteit en activisten, mensen die strijden voor een ideaal“, benadrukt Fabien.

Shell werd inderdaad van haar voetstuk gestoten. Mede dankzij de druk van miljoenen mensen in België en elders in de wereld, gaf de multinational enkele jaren later eindelijk haar boorprojecten in het noordpoolgebied op. Greenpeace België is er trots op te hebben bijgedragen tot deze overwinning.

Zure regen

Hoeveel tijd is er niet verstreken sinds 2 april 1984, toen Greenpeace voor het eerst in België actie voerde tegen zure regen. Karel, de enige werknemer op dat moment, beklom samen met 4 internationale activisten een luchtvervuilende schoorsteen. Zij waren met weinig en werden bijgestaan door jonge medewerkers van een bevriende vereniging, Eddie en Martin. Beiden werden werknemers van Greenpeace en Eddie werkt er trouwens nog steeds!

Greenpeace België was anderhalf jaar eerder opgericht, begin 1983. Karel werkte er vanaf eind 1983. Ons kantoor is sindsdien sterk gegroeid en gaat zelfs verhuizen naar een gebouw dat beter strookt met onze duurzame en milieuvriendelijke idealen.

In al die jaren is Greenpeace België als milieubeschermer opgetreden in talrijke domeinen, van regenwouden tot giftige producten, van walvisvangst tot transport. Een symbolisch thema was onze campagne tegen de kernenergie en de vele gevaren ervan.

Allereerste actie van Greenpeace België, aan de Vilvoordse Verbrande Brug in 1984.

Kernuitstap is een feit

 Greenpeace liet hierbij geen enkele tactiek onbenut. Ten eerste gebruikten we de wetenschap om de onzinnigheid van zo’n gevaarlijke, onflexibele en ongecontroleerde energiebron aan te tonen. Met engelengeduld en een duidelijke visie stelden we verslagen op waarin de weg vooruit werd gewezen, die van de hernieuwbare energie. Samen met onze bondgenoten – andere organisaties, politici, wetenschappers, bedrijfsleiders en het maatschappelijk middenveld – bonden we de strijd aan met de grote multinationals en hun lobby.

We mobiliseerden duizenden mensen, die samen mensenketens vormden van wel tientallen kilometers lang. Wij gingen naar commissies en het Parlement, om onze verslagen voor te stellen en er zelfs te betogen. Wij namen deel aan de internationale expertengroepen die naar Tsjernobyl en Fukushima afreisden. En we organiseerden de ene na de andere mindbomb, die de oprichters van Greenpeace zo dierbaar waren: een aantal dagen op een mast in de buurt van een kerncentrale gaan staan, er een begraafplaats aanleggen, de komst van nucleaire konvooien of de toegang tot kerncentrales blokkeren….Bloed, zweet en tranen heeft het gekost – en dan eindelijk de overwinning!

Na een nagenoeg even lang verhaal van bijna 50 jaar, staan we in België op het punt om de kerncentrales te ontmantelen en tegen 2025 zou de kernuitstap in België definitief een feit moeten zijn. Het was een lange strijd die getuigt van de vastberadenheid van Greenpeace en bewijst dat een groepje koppige volhouders die zich inzetten voor het algemeen belang de wereld echt kan veranderen.

Wij zijn trots daar deel van uit te maken, samen met jou.

Vijftig jaar Greenpeace Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube Pinterest Pinterest