Vandaag is het Wereld Winddag. Een ideaal moment om even stil te staan bij deze eindeloze energiebron. Windenergie heeft enorm veel potentieel, maar ondanks recente successen met wind op zee, verloopt de uitrol van wind op land tergend traag. Er is dus helaas nog weinig reden tot feesten.

Windenergie op land: veel potentieel, (te) weinig vooruitgang

Windenergie op land is nochtans noodzakelijk voor een snelle en betaalbare transitie naar 100% hernieuwbare energie. Eén windturbine levert groene stroom voor gemiddeld 2.000 gezinnen en dat tegen de laagste prijs en de minste CO2-uitstoot per kWh. Daarnaast vullen zonne- en windenergie elkaar goed aan en zijn ze op korte termijn en op grote schaal uit te rollen. Gezien de urgentie van de klimaatcrisis is dat zeker geen overbodige luxe. 

Wil jij windenergie mee ondersteunen? Stap dan over naar een groene energieleverancier die volop investeert in hernieuwbare energie. 

Ik stap over op groene energie

Kampioen op zee, problemen op land

Windenergie op land: veel potentieel, (te) weinig vooruitgang

België behoort tot de wereldtop in wind op zee. De windmolens op zee leveren al genoeg stroom voor bijna 1 op de 2 Belgische gezinnen, en de komende jaren wordt dit nog eens verdubbeld. Ook wordt er op de Noordzee gewerkt aan verbindingen met andere landen zoals Denemarken.

Bij de successen op zee steekt de moeizame ontwikkeling van wind op land schril af. Zowel in Vlaanderen als Wallonië slagen projectontwikkelaars er steeds moeilijker in om nieuwe windprojecten van de grond te krijgen. In 2020 werden er in Vlaanderen 31 en in Wallonië 24 nieuwe windmolens gebouwd, goed voor respectievelijk ongeveer 80 MW en 70 MW. Dat is een pak minder dan de minstens 40 windmolens of 100 MW die jaarlijks nodig zijn om de Vlaamse en Waalse doelstellingen rond windenergie te halen. Zo ligt Vlaanderen inmiddels al 55 windmolens achter op hun eigen schema voor de periode 2020-2025.

Bezwaar en beroep: vermijden als het kan, versnellen als het moet

Het zijn vooral de ellenlange beroepsprocedures die de ontwikkeling van windprojecten op de lange baan schuiven. Omwonenden zijn vaak bezorgd over de impact van windmolens op natuur, gezondheid en welzijn, en gaan in beroep tegen de afgeleverde vergunningen. Deze procedures zorgen voor een gemiddelde vertraging van 18 maanden. Het recht om bezwaar of beroep aan te tekenen moet absoluut gewaarborgd blijven. Toch leiden de lange doorlooptijden van deze procedures al snel tot jaren vertraging en onzekerheid bij investeerders. Die doorlooptijd verkorten tot maximaal zes maanden zou al heel wat schot in de zaak brengen. Extra middelen moeten dringend voorzien worden als de al niet heel erg ambitieuze klimaatdoelstellingen binnen bereik willen blijven.

Een bezwaar of beroepsprocedure zou sowieso slechts een laatste redmiddel moeten zijn. Een beter voortraject met meer overleg kan tijdrovende procedures vaak vermijden. Door meer rekening te houden met de bezorgdheden van omwonenden bij het indienen van de vergunningsaanvraag, krijgen nieuwe windprojecten meer kans van slagen. Daarnaast is het vanzelfsprekend dat de omwonenden ook financieel voordeel moeten kunnen halen uit de windmolens. Nu wordt daar nog veel te weinig op ingezet. Door directe burgerparticipatie worden omwonenden echter niet alleen voor een deel gecompenseerd voor de lasten, maar delen ze ook mee in de winst, wat het draagvlak voor windprojecten verder kan vergroten.

Geef windenergie de ruimte die het verdient

Om de opwarming van de aarde tot 1,5°C te beperken is een snelle omschakeling naar 100% hernieuwbare energie noodzakelijk. Windenergie op land speelt hierbij een belangrijke rol en biedt de goedkoopste, snelste en veiligste oplossing met de laagste uitstoot. Laten we deze energiebron dan ook omarmen en het de ruimte geven die het verdient. Laten we van elke dag Wereld Winddag maken.

Ik stap over op groene energie Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube Pinterest Pinterest