De coronacrisis heeft bewezen dat we onze manier van leven snel kunnen aanpassen. Hoewel deze pandemie vooral veel leed met zich meebracht, merken we toch ook een aantal positieve veranderingen in onze samenleving. Zo werden “corona”-fietspaden aangelegd die een mooie toekomst tegemoet gaan, zal het telewerk in veel bedrijven een optie blijven, zijn er minder files en is de luchtkwaliteit verbeterd.

Een andere ingrijpende verandering is helaas het toegenomen gebruik van privéwagens. De debatten over de plaats van de auto in onze maatschappij blijven gespannen, bijvoorbeeld in steden als Brussel, waar nochtans alternatieven voorhanden zijn. Het resultaat van deze grotere afhankelijkheid is duidelijk te zien in dit filmpje: onze steden en gebieden worden letterlijk vergiftigd door vervuilende voertuigen… en we hebben het zelf niet eens door. 

Ik teken de petitie voor groenere en gezondere steden en dorpen op mensenmaat

Auto’s vervuilen onze lucht en schaden onze gezondheid

Met deze video wil Greenpeace aan de kaak stellen hoe sterk onze samenleving afhankelijk is geworden van auto’s op diesel, benzine en aardgas die onze lucht vervuilen en schadelijk zijn voor onze gezondheid. Deze vervuiling is mee verantwoordelijk voor de klimaatcrisis en heeft een negatieve impact op onze gezondheid, onder meer door een hoger risico op longaandoeningen en hart- en vaatziekten. In december vorig jaar heeft een Britse wetsdokter voor de eerste keer luchtvervuiling erkend als doodsoorzaak. Het slachtoffer was het negenjarig meisje Ella Debrah. 

Auto’s verkleinen onze leefruimte, zeker in de stad, en dragen bij tot de betonnering door de aanleg van wegen en parkings, terwijl auto’s eigenlijk 95% van de tijd geparkeerd staan. Dat deze grote immobiele metalen dozen zo veel ruimte inpalmen in onze steden is volstrekt zinloos, vooral nu de coronacrisis heeft geleerd hoe belangrijk het is om over voldoende groene en veilige openbare ruimtes te beschikken die toegankelijk zijn voor iedereen.

Ijveren voor een nieuwe mobiliteit

Dit alles is niet onvermijdelijk. In steden over de hele wereld ontstaan bewegingen die protesteren tegen het dictaat van de automobielindustrie en de fossiele sector, en die ijveren voor nieuwe manieren om zich te verplaatsen. Naast het bevorderen van gezonde en veilige alternatieven (te voet, met de fiets, het openbaar vervoer), is het belangrijk om onze opvatting over de auto te veranderen en deze eerder te beschouwen als een vervoersmiddel dat kan worden gedeeld met anderen. Deze deelauto’s moeten redelijke afmetingen hebben en elektrisch te zijn.

Een einddatum voor vervuilende wagens

Onze samenleving moet afkicken van de auto!

Al decennialang vervuilen fossiele auto’s ons klimaat en onze lucht. Het is hoog tijd dat de overheden een einddatum opleggen voor dit soort auto’s. Ze beschikken trouwens over de nodige hefbomen om dit waar te maken: steden kunnen beslissen om fossiele auto’s te bannen door lage-emissiezones of een kilometerheffing in te voeren. Daarnaast dienen ze de alternatieven voor de privéwagen proactief te versterken. Hierbij mogen ze niet uit het oog verliezen wie het meest kwetsbaar is voor deze verandering. 

Wij vragen aan de overheden van dit land, en in het bijzonder aan de steden, echte ambities voor gezonde en leefbare steden.

Ik teken de petitie voor groenere en gezondere steden en dorpen op mensenmaat Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube Pinterest Pinterest