Ongeveer een jaar terug stonden we voor de deur van enkele ziekenhuizen, in solidariteit met onze zorgverleners en zorgverleensters. Met de boodschap #StayStrong toonden we toen onze appreciatie en erkenning voor de mensen die al sinds het begin van de pandemie de klok rond voor ons zorgden. Nu, een jaar verder, staan we nog steeds aan hun zijde. 

Toen we hen in mei 2019 een bezoekje brachten, vertelden de zorgverleners ons dat er dringend nood is aan een duurzaam gezondheidssysteem met voldoende menselijke én materiële middelen. We scharen ons als Greenpeace achter deze eisen, want we zijn ervan overtuigd dat sociaal lijden en klimaatleed dezelfde oorzaken hebben. Beiden komen voort uit een systeem dat zowel de mens en als de aarde uitput om er steeds meer kortetermijnwinst uit te halen. Omdat deze roep om hulp nog steeds brandend actueel is, neemt Greenpeace op 29 mei deel aan een betoging in Brussel voor de gezondheidszorg en het zorgpersoneel.

Allemaal samen voor een betere leefwereld en een betere gezondheid!
Teken onze petitie voor een groenere en rechtvaardigere wereld

Deze betoging is een kans om de link tussen het milieu en onze gezondheid te benadrukken. Er zijn zoveel linken, zowel complexe als logische, dat je niet van een écht volksgezondheidsbeleid kan spreken als sommige bepalende factoren voor de gezondheid niet worden aangepakt. 

Studies tonen namelijk aan dat de kwaliteit van je omgeving, en bij uitbreiding dus het milieu, een sterk bepalende factor is voor onze gezondheid. Gezond zijn betekent: dagelijks gezonde lucht inademen – per jaar zijn in België bijna 9.000 vroegtijdige overlijdens te wijten aan luchtvervuiling – regelmatig en veilig kunnen bewegen, gezond kunnen eten, toegang hebben tot groene ruimtes, tot water, tot onvervuilde grond, tot goed verwarmde en geïsoleerde huisvesting met niet-giftige materialen… Gezondheid is breder gezien synoniem van gezonde ecosystemen, die zelf in goede gezondheid verkeren. Daar heeft de huidige pandemie ons krachtig en pijnlijk aan herinnerd. Dit zijn één voor één dingen waar Greenpeace dagelijks voor strijdt.

Rechtvaardige transitie

Wanneer Greenpeace op 29 mei mee betoogt, is dat ook in naam van de rechtvaardige transitie, een ander thema dat ons nauw aan het hart ligt. In eerste instantie betekent een rechtvaardige transitie dat je ervoor zorgt dat de ecologische transitie kwaliteitsvolle banen schept die zorg dragen voor de mens en de planeet. Hierbij denken we vaak aan de uitdagingen voor industriële sectoren of aan de omscholing van werknemers die sterk afhangen van fossiele brandstoffen om hen toegang te geven tot nieuw gecreëerde banen, bijvoorbeeld in hernieuwbare energie. 

Maar, het is belangrijk om te beseffen dat rechtvaardige transitie ook betekent dat we geloven in alle zorg- en essentiële beroepen, die zorgen voor lokale banen die niet te delokaliseren zijn, die de mens en hun fysiek welzijn centraal zetten. In die zin vormen de zorgberoepen een belangrijke hefboom voor een energiezuinige economie in dienst van de mens.

Een sociaal rechtvaardige transitie betekent ook strijden tegen mechanismen die sociale onrechtvaardigheid, ongelijkheden en armoede in de hand werken. Dat wil zeggen: correct gefinancierde overheidsdiensten steunen die in staat zijn om ons gemeengoed te beschermen tegen een pure winstlogica – of dit gemeengoed nu onze ecosystemen zijn of onze gezondheidszorg is. We moeten allemaal samen bouwen aan de rechtvaardigere en groenere samenleving waar we als Greenpeace voor strijden en onze samenleving weerbaarder maken tegen toekomstige sociale en ecologische crisissen.

Geloof je ook dat er dringend nood is aan een rechtvaardige transitie en wil je ons zorgpersoneel hierin steunen? Kom dan op zaterdag 29 mei samen met ons betogen in Brussel, meer info vind je hier. Als je de link tussen milieu en gezondheid graag in de kijker wil zetten, kom dan met creatieve spandoeken, borden en slogans! En vergeet zeker je mondmasker niet, zo houden we ons aan de regels en beschermen we onze zorg.st.ers.  

Teken onze petitie voor een groenere en rechtvaardigere wereld Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube Pinterest Pinterest