Op het moment dat ik deze blog schrijf, heeft de Rainbow Warrior koers gezet richting Amsterdam en hebben we onze ship tour in de Stille Oceaan tot een succesvol einde gebracht. Voor het eerst zijn we uitgevaren om met eigen ogen te zien wat de diepzeemijnbouwindustrie ter plekke doet. 

Acties diepzeemijnbouw: de Rainbow Warrior zet koers richting thuishaven

Transparantie gevraagd!

En het was zeer de moeite waard! Als onafhankelijk waarnemer hebben wij immers de handen vrij om te communiceren over wat we zien. Het is duidelijk dat de industrie zelf eerder selectief transparant is wat dat betreft. Zo weigert het Belgisch bedrijf GSR nog steeds om beelden vrij te geven van de zeebodem voor en na de activiteiten van hun diepzeemijnbouwrobot Patania II. Het bedrijf verbergt zich achter de wetenschappers, die na hun expeditie nog relatief veel tijd nodig zullen hebben om hun analyses en bevindingen te verwerken en te publiceren. 

Acties diepzeemijnbouw: de Rainbow Warrior zet koers richting thuishaven

Wat wij vragen is echter veel eenvoudiger: de wetenschappers waren nog niet aanwezig toen wij aan de oppervlakte een grote sedimentvlek zagen die mogelijk wijst op ernstige verstoring op de zeebodem. Het is niet moeilijk om na te gaan of onze assumptie correct is: publicatie van GSR’s beelden volstaat daarvoor. 

Ik teken de petitie tegen diepzeemijnbouw

Ook onze overheid heeft er belang bij die beelden te zien, want als sponsorstaat is België mee verantwoordelijk voor de schade die GSR zou aanrichten. Het siert minister Van Quickenborne dat hij sinds onze aanwezigheid in de Stille Oceaan openstaat voor een dialoog met alle stakeholders. Daarbij zal het van het grootste belang zijn dat alle relevante informatie op tafel komt. De diepzee is tenslotte deel van het gezamenlijk erfgoed van de mensheid en dus hebben we daar allen recht op. 

Acties diepzeemijnbouw: de Rainbow Warrior zet koers richting thuishaven

Onze campagne gaat voort… met jou aan boord?

Dat is de reden waarom het einde van onze ship tour nog lang niet het einde van onze campagne inluidt. Wij verwachten van België nog steeds dat ons land volop de kaart trekt van de bescherming van de oceanen en een einde maakt aan de steun voor een industrie die met grote waarschijnlijkheid onomkeerbare en onherstelbare schade zal aanrichten in het grootste ecosysteem op aarde. 

Acties diepzeemijnbouw: de Rainbow Warrior zet koers richting thuishaven

Al meer dan 40.000 mensen ondertekenden onze oproep aan de minister om een duidelijke keuze te maken en de Belgische steun aan diepzeemijnbouw te stoppen. Help ons om de petitie verder te verspreiden en deel ze zoveel mogelijk, zodat we ze nog dit jaar kunnen inzetten wanneer belangrijke politieke beslissingen genomen worden over diepzeemijnbouw. 

Blog geschreven vanop de Rainbow Warrior door An Lambrechts, ocean experte bij Greenpeace België

Ik teken de petitie tegen diepzeemijnbouw Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube Pinterest Pinterest