De strijd voor vrede en milieu die Greenpeace al bijna vijftig jaar voert, gebeurt in een voortdurend veranderende context. Het volstaat niet langer om alleen de strijd aan te gaan met de ecologische en sociale uitdagingen die op ons afkomen, daarom ijvert Greenpeace voor systeemverandering.

Maar om de fundamenten van ons economisch systeem aan te pakken, moeten we ook beseffen welke grote sociale rampen dat systeem met zich mee brengt: achter de problemen van industriële vervuiling, klimaatopwarming, grondroof en toenemende sociale ongelijkheid schuilt een gelijkaardige dynamiek! Het is dan ook niet meer dan logisch dat Greenpeace zich inzet voor een rechtvaardige transitie: sociale rechtvaardigheid is een motor van ecologische transitie en de ecologische transitie is een instrument van sociale rechtvaardigheid. 

1 MEI: Geen groenere wereld zonder sociale rechtvaardigheid
Ik teken voor een groene en rechtvaardige wereld!

Waarom vieren we 1 mei?

Op 1 mei vieren we de internationale Dag van de Arbeid, een belangrijke datum voor de arbeid(st)ersbeweging. Greenpeace grijpt die datum aan om te herinneren aan sociale verworvenheden van de werkne(e)m(st)ers over de hele wereld die decennialang hebben gestreden voor rechten die ons leven hebben verbeterd en waar we ook vandaag nog allemaal voordeel bij hebben. Dankzij het doorzettingsvermogen, de veerkracht en de utopieën waarin de arbeid(st)ersbewegingen en de vakbonden durfden geloven, genieten wij vandaag van het recht op werk, van een systeem van sociale zekerheid en gezondheidszorg, een beperking van de wekelijkse arbeidstijd, van rustdagen, ouderschapsverlof, een pensioenstelsel, werkloosheidsuitkeringen, … 

De arbeid(st)ersbewegingen zijn inspirerend

Collectieve actie zit in het DNA van Greenpeace. En vandaag de dag zijn we meer dan ooit overtuigd dat mensen zoals jij en ik de macht hebben om samen te werken aan een betere wereld. Omdat we die macht vandaag nodig hebben, geeft de arbeid(st)ersbeweging ons naast die verworven rechten ook inspiratie door haar manier van werken. Door permanente vorming te geven bijvoorbeeld, of door aan een machtsevenwicht te werken door grote mobilisaties, het gebruik van stakingen en directe acties, collectieve onderhandelingen, … allemaal ingrediënten die hen in staat hebben gesteld om de strijd te winnen en die ook nu nog een bron van inspiratie en reflectie kunnen zijn.

 Werkgelegenheid moet centraal staan bij de ecologische transitie

1 MEI: Geen groenere wereld zonder sociale rechtvaardigheid

Greenpeace staat ook achter de boodschap van 1 mei omdat we als milieubeweging zeker oog willen hebben voor de impact van onze acties op de sociale ongelijkheid, werkgelegenheid, productieverhoudingen, levensmiddelen, … Daar draait het om bij een rechtvaardige transitie: streven naar een beleid dat ervoor zorgt dat de bescherming van het milieu en de sociale gelijkheid elkaar onderling versterken in plaats van elkaar tegen te werken. Die visie komt ook tot uiting in de slogan “Er is geen werkgelegenheid op een dode planeet”.

Maar, die combinatie leidt zowel tot een aantal spanningen als tot versterkende elementen. Als we bijvoorbeeld teruggaan naar het debat dat aan de oorsprong ligt van het concept rechtvaardige transitie, moeten we vaststellen dat sommige sectoren door de transitie naar een koolstofarme economie belangrijke herstructureringen zullen moeten ondergaan. Denk maar aan sectoren die afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen, vervoer, landbouw, …

Aan de andere kant zal de ecologische transitie ook leiden tot kwaliteitsvolle banen, economische diversifiëring en omscholing. Het biedt ook kansen tot meer sociale rechtvaardigheid, als op verstandige wijze wordt gecombineerd met onze sociale zekerheid, met scholingsmechanismen, professionele omscholing, een debat over de verdeling van rijkdom en strijd tegen sociale ongelijkheid, …

Het is om die mogelijke spanningen in vraag te stellen en, omgekeerd, te zoeken naar de voorwaarden voor het slagen van mogelijke samenwerkingen, dat Greenpeace op 1 mei de rechtvaardige transitie in de schijnwerpers zet.

Rechtvaardige transitie: waar staat België?

1 MEI: Geen groenere wereld zonder sociale rechtvaardigheid

Volgens een onlangs verschenen analyse van het Internationaal Vakverbond hoort België bij de tien landen met de slechtste plannen voor rechtvaardige transitie, naast grote economische mogendheden die de dynamiek op wereldvlak vertragen zoals China, de Verenigde Staten, Brazilië, Australië, Japan of Rusland. De meest inspirerende landen op vlak van rechtvaardige transitie vinden we in Latijns-Amerika met Costa Rica, Suriname, Argentinië en de Dominicaanse Republiek, en in sommige Europese landen zoals Duitsland, Nederland en Noorwegen.

Het is enorm belangrijk dat we ons afvragen wat de prioriteiten zijn en welke volgende stappen we in België kunnen zetten, elk op ons eigen niveau, om die achterstand van ons land in te halen.

Volg ons live op 1 mei

Wil je ook kennismaken met arbeid(st)ersbewegingen en hun strijd, of met hen in gesprek gaan over de ingrediënten voor succes van een sociale beweging? Wil je je graag verdiepen in de manier waarop de transitie sociaal en ecologisch kan slagen en hoe we de mogelijke spanningen kunnen overstijgen en wil je mee bepalen welke projecten we in dat verband zo snel mogelijk op gang moeten trekken in België…? Volg ons dan op 1 mei op onze sociale mediakanalen!

En als jij ook aan onze politici duidelijk wil maken dat 2021 het jaar moet worden waarin we beginnen bouwen aan een groene en rechtvaardige toekomst, onderteken dan onze petitie.  

Ik teken! Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube Pinterest Pinterest