De coronacrisis zet heel wat mensen aan het denken over voeding en verandert onze eetgewoonten. Voeding was het afgelopen jaar een hot topic! Sommigen (her)ontdekten het plezier van koken tijdens het vele thuiszitten, anderen begonnen zich vragen te stellen bij de limieten van ons huidige voedselsysteem.

Ga naar onze Pinterest
Hoe plant je je eigen voedselvoorziening?

Je hebt ongetwijfeld al een of andere kennis op de sociale media trots zien poseren met hun oogst en misschien voel jij nu ook je groene vingers kriebelen. We geven jullie enkele tips om zelf aan de slag te gaan, al dan niet met je bubbel. Ook kinderen zullen het leuk vinden om te wroeten in de aarde. 

Voor nog meer leuke ideeën, ga naar onze Pinterest

Hoe er thuis aan beginnen?

Een eigen moestuin(tje) maken vraagt minder werk dan je denkt! Natuurlijk heb je een beetje plaats nodig en veel licht (liefst zonlicht), een paar bakjes, zaad en je bent vertrokken. Vanaf dat moment kan je dag na dag genieten van de ontluiking van de kleine plantjes. Met deze tips oogst je gegarandeerd succes. 

Hoe plant je je eigen voedselvoorziening?

Als je geen speciale plantenbakjes hebt, dan kan je bakjes uit de afvalcontainer opvissen zoals melkkartons, eierverpakkingen of eender wat dat dienst kan doen als bedje voor de jonge planten.

Je vindt meerdere handleidingen op het internet om je te helpen bij het planten.

Pols eens bij bevriende (moes)tuiniers of ze nog zaadjes voor je hebben. Indien niet koop je liefst zaad van traditionele en biologische oorsprong.

Het zaad laten ontspruiten is gemakkelijk. We raden je wel aan om een goede grond te kiezen en de bewatering zodanig af te stellen dat de planten niet te vochtig staan. Om de aanplantdatum te bepalen kun je een beetje experimenteren of je houden aan de zaaikalender. 

Ten slotte zet je je planten op een open plek waar de scheuten ten volle van het licht kunnen genieten. 

Zodra de plantjes een beetje gegroeid zijn, kan je ze uit elkaar halen en herplanten in bakjes die wat meer ruimte bieden. Sommige planten gedijen goed in een pot in je keuken of op je balkon, zeker kruiden en eetbare bloemen. Andere, zoals groenten, verkiezen de volle grond zodra het weer het toelaat. Vergeet niet dat bepaalde zaden meteen in de grond worden gestoken, zoals boontjes en sla. Kijk het na op de verpakking die de winkel meegeeft.

Een groen balkon of een terras om van te smullen

Hoe plant je je eigen voedselvoorziening?

Wie heeft gezegd dat je een tuin nodig hebt om de tuinier in je los te laten? Je kan ook op een balkon of een terras een moestuintje aanleggen, op voorwaarde dat de zon er minstens vier uur per dag schijnt. Zo kan je ook van alle voordelen genieten, met de groenten en kruiden die voor het grijpen liggen.

Bijna elke groente kan je in een bak kweken, hoewel enkele daar net niet geschikt voor zijn. Maïs bijvoorbeeld heeft te veel plaats nodig. Daarentegen zijn klimplanten zoals komkommers, erwten en boontjes op maat gemaakt om op een balkon te planten, want ze hebben minder plaats nodig. Vergeet niet om bakjes te hergebruiken en als er weinig plaats is, denk dan ook eens aan een hangende of verticale tuin, gemaakt van bijvoorbeeld oude houtpaletten. 

Je kan je tuin beginnen aanleggen zodra de nachtelijke temperatuur boven de 10°C blijft. Een moestuin op een balkon groeit weelderig en snel, dus je kan meteen smullen van de oogst van je harde werk. 

Haal je tuin binnen 

Hoe plant je je eigen voedselvoorziening?

Naast de vele groenten die je buiten hebt staan, kun je ook je bord vullen met enkele planten die je binnenshuis gemakkelijk kweekt.  Zeker op momenten dat het buiten te koud is om een moestuin te zien bloeien, is het handig om een binnentuintje te onderhouden.

Met allerlei scheuten en kiemen geniet je het hele jaar van de knapperige versheid die je sandwiches, salades en andere gerechten pimpt. Er zijn drie soorten: de kiemen, de scheuten en de minigroenten. Ze zelf kweken is gemakkelijk, leuk en educatief voor de kinderen, temeer omdat je het vervoer en de verpakking van het eten vermijdt. En ze verliezen hun voedingswaarden niet tijdens het transport.

Een revolutie op je bord: hou je voedselonafhankelijkheid in de hand

De gezondheidscrisis die ons treft en haar impact op onze voedselvoorziening zowel lokaal als globaal, bieden de kans om onze relatie met voeding anders te zien en het voedselsysteem robuuster te maken. Laten we daarom proberen zelf voeding te kweken en zo onze persoonlijke voedselonafhankelijkheid te verbeteren. Dus neem schop en hark, en begin de revolutie op je bord! 

Voor nog meer leuke ideeën, ga naar onze Pinterest Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp Je partage sur Facebook Je partage sur Twitter Je partage sur Whatsapp