Vraag je je ook soms af hoelang het duurt voor je afval vergaat? Een ​​plastic of glazen fles, een stuk toiletpapier of een maandverband, … het maakt niet uit: eenmaal gebruikt, is het afval. Ook al probeer je ze op een correcte manier weg te gooien, toch kunnen ze in de natuur belanden. En dan zijn we voor maanden, jaren of zelfs duizenden jaren vertrokken voor dit vuil echt verdwenen is. Kunnen we deze producten niet anders gebruiken?

Enkele straffe voorbeelden van voorwerpen die onverwacht lang in de natuur rondslingeren:

Als je weet dat een gezin van vier personen gemiddeld 1,5 ton afval per jaar produceert (24 liter per dag), dan heeft dit een serieuze impact op ons milieu.

Volg ons op Pinterest

De economie heruitvinden

Volgens het motto “het beste afval, is afval dat niet bestaat”, moeten we vooral naar de productieketen kijken om vuilnis te vermijden. We moeten stoppen met het produceren van “wegwerpvoorwerpen”. In onze maatschappij maakt geplande veroudering nog steeds deel uit van onze (over)consumptie. Zodra een product niet meer werkt, is het voordeliger om het te vervangen dan om het te herstellen. Neem bijvoorbeeld de reparatie van een kapot smartphonescherm waarvoor je bijna twee derde van de prijs van een nieuwe gsm moet neertellen. Veel mensen gaan op dat moment liever meteen voor een nieuwe telefoon. Zo wordt de consument steevast nieuwe producten aangesmeerd, tot grote tevredenheid van de bedrijven.

Gelukkig kennen we al een aantal jaren een nieuw economisch systeem: de circulaire economie, waarmee de vrije economie een hak wordt gezet.

Circulaire economie: een manier om afval te verminderen

Circulaire economie: een manier om afval te verminderen

Dit nieuwe economische model wil verspilling tot een minimum beperken en grondstoffen optimaal benutten. In een circulair systeem worden grondstoffen, afval, uitstoot en energieverspilling beperkt door consumptie en productie te verminderen. Het is een duurzaam idee waarbij onderhoud, reparatie, hergebruik, herbewerking, opknappen en uiteindelijk recyclage de nieuwe fasen in de levenscyclus van een voorwerp zijn. Het gaat hier echt om een circulaire aanpak die de gebruiksduur van een object ten volle benut en de keten sluit. Dit druist in tegen het huidige lineaire model van “produceren, consumeren, weggooien”.

Maar zoals ze dat wel vaker doen, zetten bedrijven alleen in op de meest winstgevende stappen: het sluiten van de keten, en meerbepaald het recycleren. Bedrijven investeren liever in recycleermachines dan de kern van de zaak aan te pakken: onze consumptiementaliteit en overconsumptie. Voor hen is het winstgevender om grondstoffen, middelen en energie te blijven verbruiken om nieuwe voorwerpen te produceren en deze vervolgens te recycleren. Wij zijn dus nu aan zet!

Laten we consuminderen

Daarom is het belangrijk dat wij, burgers, bewuste consumenten worden. Zo maken onze acties het verschil. Consumeren weigeren en onze consumptie verminderen zijn de eerste twee stappen van de circulaire economie. Met deze aanpak kan de productie alleen maar vertragen. Zo kunnen we ook de consumptiementaliteit, de overconsumptie en de overproductie rechtstreeks tegengaan. Met onze acties geven we een duidelijke boodschap aan bedrijven: we willen dit economisch model dat zo vervuilend en schadelijk is voor het milieu niet langer.

Wil je meteen aan de slag? Sluit je aan bij de strijd tegen afval!

Volg ons op Pinterest Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube Pinterest Pinterest