Op 19 maart publiceerden we hier een blog over nakende Belgische diepzeemijnbouwtests in de Stille Oceaan. In de blog vertelden we dat we DEME, het moederbedrijf van Global Sea Mineral Resources (GSR), een brief schreven om hen te vragen hier niet mee door te gaan. Wetenschappers zijn immers duidelijk: het risico op onomkeerbare en onherstelbare schade aan het mariene ecosysteem is zeer groot. 

Diepzeemijnbouw: ik ben tegen

DEME antwoordde al snel, zag ook onze blog en vroeg hun antwoord online te plaatsen op onze website. Je kan onze correspondentie met DEME onderaan deze blog downloaden. Het bedrijf heeft duidelijk een heel andere visie op hoe een duurzame toekomst voor de planeet eruit ziet dan wij. 

Belgische diepzeemijnbouwtests in de Stille Oceaan: DEME antwoordt

Terwijl wij geen koolstofarme samenleving willen bouwen op de kap van de vernietiging van de natuur, is DEME van mening dat het nu eenmaal niet anders kan en dat diepzeemijnbouw nodig zal zijn voor de groene technologieën van morgen. Het is erg makkelijk om te verzanden in een welles-nietes debat over dit thema, dus laat ons het bij de bottom line houden: of we de planeet verder om zeep helpen om aan mineralen te komen of niet, is een politieke keuze. Wij verwachten van onze regering dat ze in het kader van een ambitieus klimaat- en biodiversiteitsbeleid de kaart van de natuur trekt en diepzeemijnbouw niet langer ondersteunt. 

Voorzorgsbeginsel

Belgische diepzeemijnbouwtests in de Stille Oceaan: DEME antwoordt

Verder gaat DEME in op het onderzoek dat het bedrijf wil (laten) voeren om technologische remedies te bedenken tegen de schade die de ontginning van de zeebodem zal veroorzaken. Dat is naast de kwestie. Terwijl er veel meer onafhankelijk en fundamenteel wetenschappelijk onderzoek nodig is om de diepzee en al wat er leeft te begrijpen, weten we al meer dan voldoende over de impact van diepzeemijnbouw om te concluderen dat we het voorzorgsbeginsel moeten toepassen. Dat stelt dat schade aan planten- en dierenleven voorkomen moet worden, in plaats van ze achteraf trachten te fixen zonder garantie op succes. 

België is onder meer via EU verdragsteksten gebonden aan de toepassing van dit belangrijke rechtsbeginsel. We vragen bevoegd minister Van Quickenborne dan ook om de Belgische steun aan een nieuwe industrie die de diepzeenatuur zal aantasten, stop te zetten en zich als Blue Leader volop te focussen op de bescherming van de oceanen. 

Hier kan je onze brief van 17 maart aan Deme lezen, het antwoord van het bedrijf op 18 maart en onze reactie daarop (in het engels) 

Roep de minister op om woord te houden en teken de petitie Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube Pinterest Pinterest