Nu de Covid-19 crisis in het noorden van Brazilië verergert, bieden onze collega’s van Greenpeace Brazilië hulp aan de inheemse bevolking. Zo leveren onze teams hulpgoederen en zuurstofflessen aan inheemse gemeenschappen die in de meest afgelegen gebieden wonen.

De Covid-19 pandemie is nog steeds levensbedreigend en het spreekt voor zich dat we bij deze situatie onze verantwoordelijkheid nemen en solidair zijn met hen die er het meest nood aan hebben. Dit is met name het geval in Brazilië, vooral in het noorden van het land waar het grootste deel van het Amazonewoud ligt. De afgelopen weken had Manaus, de grootste stad in deze regio, te kampen met een schrijnend gebrek aan zuurstof voor patiënten in nood.

Zuurstof voor de Amazone
Ik schrijf me in op de nieuwsbrief

En het probleem treft helaas niet alleen Manaus. Ook in kleinere steden en afgelegen gebieden is de situatie precair.

Solidariteit om de pandemie te stuiten

Daarom toont Greenpeace Brazilië zich solidair. In het Amazonegebied, waar de logistiek uiterst ingewikkeld verloopt, werd een netwerk opgezet zodat in januari 2021 ongeveer 10 ton aan materiaal en benodigdheden voor de gezondheidszorg naar verschillende afgelegen gebieden in het Amazonegebied kon verstuurd worden. Daar zaten zuurstofflessen en ander essentieel levensreddend materiaal bij.

Greenpeace Brazilië verzond ook 21.000 spuiten naar afgelegen gebieden in de staat Amazonas, op 990 km van Manaus, in de regio van de bovenloop van de Rio Negro. Volgens Marivelton Barroso, voorzitter van de Federatie van Inheemse Organisaties van de Rio Negro (FOIRN), konden vele levens gered worden in de Alto Rio Negro, dankzij het partnerschap met Greenpeace en andere organisaties die strijden tegen Covid-19.

Zuurstof voor de Amazone

In de huidige, toch wel zware omstandigheden is een ondersteunend netwerk van vitaal belang. Het succes is mogelijk door een samenwerking van onder andere de Federatie van Inheemse Organisaties van de Rio Negro (FOIRN), de Coördinatie van Inheemse Organisaties van het Braziliaanse Amazonegebied (COIAB) en het Braziliaanse Gezondheidsexpeditionarium (EDS).

Voor Iran Magno, woordvoerder van Greenpeace Brazilië, tonen het zuurstofgebrek en de gevolgen voor de patiënten in Manaus dat er dringend meer maatregelen moeten komen om de pandemie te bestrijden: “We begonnen het jaar 2021 met een grote uitdaging. We kunnen niet aan de zijlijn blijven staan terwijl mensen sterven door gebrek aan zuurstof. Veel vrijwilligers schieten in actie om het noordelijke deel van het land te helpen. We hopen dat dit netwerk van steun en solidariteit zal groeien en dat we samen deze situatie kunnen keren.

In 2020 slaagde het “Wings of Emergency”-project er al in om in 5 maanden tijd meer dan 63 ton voorraden en medische uitrusting tot bij de inheemse bevolking te brengen om de gevolgen van de pandemie te helpen trotseren – bekijk het resultaat.  

Om de risico’s voor degenen die bij de levering betrokken zijn tot een minimum te beperken, worden de veiligheidsnormen strikt gevolgd, waaronder de ontsmetting van het vliegtuig en het vervoerde materiaal, alsook het gebruik van de nodige uitrusting voor de persoonlijke bescherming. 

Ik schrijf me in op de nieuwsbrief Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube Pinterest Pinterest