Heb je onze TV-spot gezien? De klimaatcrisis slaat al ongenadig toe en zal alles en iedereen treffen. Toch is het nog niet te laat om een totale ontsporing te vermijden. Tijd voor actie!   

Megabranden

Steun onze strijd tegen de klimaatcrisis

Vorig jaar verwoestten ongeziene natuurbranden in Australië bijna 11 miljoen hectare en kostten ze aan ten minste 34 mensen het leven. Er wordt geschat dat meer dan 1 miljard vogels, zoogdieren en reptielen, waarvan vele uniek zijn voor Australië, gewond raakten of stierven. De branden zijn een natuurlijk fenomeen, maar als gevolg van de klimaatverandering kunnen ze uitgroeien tot echte megabranden, zoals in 2020.

Afgelopen zomer stond het Amazonewoud – alweer – in brand. Een hartverscheurende realiteit waarbij klimaatopwarming en hebzucht hand in hand gaan. Met meer dan 38.000 hotspots of brandhaarden vormde het vuur niet alleen een bedreiging voor ’s werelds grootste regenwoud, maar deed het ook de temperatuur op aarde stijgen.

Steeds meer menselijke slachtoffers

Steun onze strijd tegen de klimaatcrisis

Een resem tyfoons in de Filippijnen veroorzaakten in 2020 zware overstromingen en maakten meer dan 3 miljoen mensen dakloos. Naar aanleiding van deze rampen dringen de Filippino’s erop aan om de klimaatnoodtoestand uit te roepen.

We verliezen o zo belangrijk zee-ijs

Steun onze strijd tegen de klimaatcrisis

Dit is onder andere het geval in de Noordelijke IJszee, de thuishaven van een ongelooflijke fauna – gaande van majestueuze ijsberen tot vette walrussen, van mysterieuze narwals tot sierlijke zeevogels. Maar het zee-ijs waarvan zij allemaal afhankelijk zijn, slinkt door de stijgende temperaturen aan een angstaanjagend tempo. Zonder dat ijs om op te jagen, te rusten en hun jongen groot te brengen, is het overleven van de ijsberen en andere dieren bedreigd. 

Ook bij ons voelbaar

België kent steeds vaker hittegolven, en langere perioden van droogte. Dat was afgelopen jaar niet anders. Tussen 1901 en 1990 noteerde het KMI gemiddeld 1 hittegolf om de 4 jaar. In het huidige klimaat zijn dat er gemiddeld 2 om de 3 jaar, en de frequentie blijft stijgen.  

Steun onze klimaatacties

Dankzij jou komt Greenpeace in actie… met succes!

Na 30 jaar Greenpeace-campagnes besliste Spanje om zijn steenkoolcentrales geleidelijk aan te sluiten en de transitie naar duurzamere energieproductie in te zetten. Denemarken gaat geen vergunningen meer uitreiken voor nieuwe olie- en gaswinning in het Deense deel van de Noordzee en stopt de productie volledig tegen 2050. Het Amerikaanse Hof van Beroep vernietigde de goedkeuring door de regering-Trump van de eerste offshore-olieboringen in de kwetsbare Arctische wateren. 

Steun onze strijd tegen de klimaatcrisis

Dichter bij huis hielpen we mee het natuurgebied De Groene Delle te redden, en hielden we de druk hoog voor meer klimaatambitie van onze regering. 

In het federaal regeerakkoord staat nu 55% minder uitstoot tegen 2030 en een klimaatneutraal België in 2050 ingeschreven. Dat is een stap in de goede richting. Toch zeggen wetenschappers dat het nog beter moet. Daarom ijveren wij voor een verlaging van de uitstoot met minstens 65% tegen 2030 en klimaatneutraliteit in 2040 – met een eerlijke energietransitie als cruciaal aandachtspunt. Dat zijn ambitieuze, maar betaalbare en haalbare doelstellingen.

We blijven campagnes voeren en acties doen met jou aan onze zijde. Want ons overleven en dat van heel wat plant- en diersoorten op aarde staan op het spel als gevolg van een alles ontwrichtende klimaatopwarming. 

Zo ver mogen we het niet laten komen. 

Steun onze acties voor het klimaat Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube Pinterest Pinterest