Van leverancier veranderen, is gemakkelijk. Akkoord. Maar wat moet je weten? Er bestaan heel wat misverstanden over de overstap naar een andere leverancier – we helpen je graag met wat verduidelijking.

Vijf dingen die ik moet weten als ik van leverancier wil veranderen

1. Zal ik tijdens de verandering van contract zonder stroom komen te zitten?

Neen, je stroom wordt niet afgesloten. Je bent constant verbonden met het net en dat wordt voortdurend voorzien van energie, ongeacht de leverancier bij wie je aangesloten bent. Je blijft trouwens energie ontvangen van je oude leverancier tot je contract is overgenomen door de nieuwe leverancier. Je hebt dus een ander excuus nodig om niet van leverancier te veranderen!

2. Kan ik van elektriciteitsleverancier veranderen wanneer ik dat wil? Hebben de contracten een vervaldatum?

Sinds 2012 kun je gelijk wanneer van elektriciteits- en gasleverancier veranderen zonder dat je een opzeggingsvergoeding moet betalen! Je moet wel rekening houden met de opzeggingstermijn die in je contract vermeld staat en die meestal een maand bedraagt. Aangezien niets je nog tegenhoudt, kun je net zo goed vandaag al kiezen voor een groenestroomleverancier!

Ik stap over op groene stroom

3. Hangt de kwaliteit van mijn elektriciteit af van mijn energieleverancier?

Dat misverstand komt vaak voor wanneer mensen overwegen om van energieleverancier te veranderen. Neen, welke leverancier je ook hebt, de kwaliteit van de elektriciteits- en/of gasvoorziening wordt altijd gegarandeerd door je distributienetbeheerder (DNB). Je hoeft je dus geen zorgen te maken. Vergelijk de leveranciers en maak je keuze in het besef dat de kwaliteit van je energie niet zal dalen. De kleinste leverancier zal je dus dezelfde kwaliteit bieden als de grootste.

4. Kan ik kiezen voor twee verschillende leveranciers: één voor gas en één voor elektriciteit?

Zeer zeker! Je mag een andere leverancier kiezen voor je elektriciteit dan voor je gas. Dat valt zelfs sterk aan te bevelen! Op die manier kun je de beste groenestroomleverancier in je omgeving kiezen en een andere voor gas als die eerste geen gas levert. Beperk je keuze dus niet tot de leveranciers die beide tegelijk leveren.

5. Kun je alleen afgaan op de benaming van het contract?

Het lijkt een cliché, maar de kleren maken niet altijd de man. Dankzij oorsprongsgaranties (OG) kan een leverancier op voordelige wijze elektriciteit uit kernenergie of fossiele brandstoffen “witwassen” en die laten doorgaan voor 100% groene elektriciteit, zonder zelfs maar één extra zonnepaneel of windmolen te plaatsen. In ons klassement tellen die OG’s daarom maar voor 15% in de totale score van een leverancier. Om een beter inzicht te krijgen in de oorsprong en de duurzaamheid van je elektriciteit, kun je de steekkaart van je leverancier raadplegen. 

Nu blijft er nog maar één vraag over: “Welke leverancier moet ik kiezen?”

Vertrouw ons klassement en onze vergelijker en kies voor een duurzame en verantwoorde optie. Milieuvriendelijke energie is mogelijk in België.

Ik stap over op groene stroom Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube Pinterest Pinterest