Je woning verwarmen met eco-gas, gecompenseerd gas of klimaatneutraal gas? Dat is sinds kort mogelijk bij energieleveranciers zoals Mega, Luminus en Essent. Helaas… de termen klinken mooi in de oren, maar zijn niet meer dan een afleiding van de echte oplossingen. Of misschien heb je al eens gehoord van biogas of groen gas? Jammer genoeg is ook dit geen wonderoplossing. Tijd om die groene ballon te doorprikken! 

Je woning verwarmen met eco-gas, gecompenseerd gas of klimaatneutraal gas?

Klimaatneutraal gas, eco-gas, gecompenseerd gas,… is eigenlijk gewoon aardgas. Het is een fossiele brandstof die gewonnen wordt uit gasvelden en die bij verbranding een stevige portie CO2 uitstoot. Daarnaast lekt er tijdens het ontginnen en transporteren methaan, een broeikasgas dat op korte termijn 80 keer krachtiger is dan CO2. Toch willen energieleveranciers de verkoop van fossiel gas dus stimuleren en nieuwe klanten lokken door het een groene naam te geven. Om aardgas ‘klimaatneutraal’ te kunnen noemen, compenseren ze de uitstoot die vrijkomt bij het verbranden van het gas door CO2-certificaten aan te kopen. Deze moeten bewijzen dat er CO2-besparende maatregelen worden genomen of dat er bomen worden geplant om deze uitstoot te compenseren. 

Kies voor groene stroom

Extra bos, dat klinkt toch goed?

Om de opwarming van de aarde tot 1,5°C te beperken moet de uitstoot van broeikasgassen drastisch dalen én moet er in de komende decennia CO2 uit de atmosfeer gehaald worden. Extra bos is dus zeker goed nieuws, maar de uitstoot compenseren zonder deze drastisch te verminderen zet ons absoluut niet op weg naar een klimaatneutrale toekomst en is een afleidingsmanoeuvre van wat er echt moet gebeuren. De consumptie van gas moet in de eerste plaats sterk dalen en bijkomend moet er extra natuur gecreëerd worden die CO2 uit de lucht kan halen. 

Onze uitstoot compenseren met CO2-certificaten is tevens een gevaarlijke gok op de toekomst. De CO2-uitstoot door verbranding van fossiele brandstoffen is reëel en vindt nu plaats, maar het duurt decennia tot een nieuw aangeplant bos deze uitstoot kan compenseren. Bosbranden, langdurige droogtes, beschadigingen door fauna of illegale houtkap kunnen het bos grote schade toebrengen of volledig vernielen waardoor de compensatie van CO2 teniet gedaan wordt. 

Het compenseren van CO2-uitstoot klinkt dan wel mooi, het is helaas geen duurzaam verhaal en draagt niet bij tot een klimaatneutrale toekomst. 

Is groen gas dan een oplossing?

Naast eco-gas, klimaatneutraal gas en gecompenseerd gas bestaat er ook biogas. Dit is een hernieuwbare brandstof die ontstaat door het vergisten van organische afvalstromen zoals rioolslib en GFT afval. Biogas kan verbrand worden in een warmtekrachtkoppeling die zowel elektriciteit als warmte produceert, of het kan door opschoning omgezet worden in biomethaan, wat ongeveer dezelfde kwaliteit heeft als aardgas. Dit biomethaan kan geïnjecteerd worden in het aardgasnetwerk en krijgt daarom ook de naam groen gas.

Groen gas verkregen uit afvalstromen kan een goede aanvulling zijn op zonne- en windenergie en kan een belangrijke rol spelen in sectoren die moeilijk te decarboniseren zijn. Helaas is het potentieel van groen gas uit afvalstromen in België zeer beperkt: het wordt geschat op maximum 9% van de totale vraag naar gas. De productie van groen gas verhogen door hier specifieke gewassen voor te kweken, is ook geen goed idee. Dit legt immers een zeer groot beslag op de beschikbare landbouwgrond.

Het kleine potentieel van biomethaan maakt overduidelijk dat een massale overstap naar groen gas voor verwarming en transport geen realistische optie is. Na steenkool en olie, zal dus ook de vraag naar gas tot een minimum moeten worden herleid.

Wat kan jij doen? 

Minder gas verbruiken is de belangrijkste stap die jij thuis kan nemen. De thermostaat een graadje lager zetten zorgt al voor een gemiddelde besparing van 7%. Kan je meer investeren, dan is de prioriteit om je woning beter te isoleren: dak- of zoldervloerisolatie, buitenmuurisolatie en hoogrendementsglas zorgen voor een sterke daling van je energieverbruik en een aangenamer klimaat in huis. 

Als je een nieuwe verwarmingsinstallatie plaatst raden we ten stelligste af om een nieuwe gasketel te installeren. Zelfs met een hoogrendementsketel investeer je in verouderde technologie en blijf je nog jaren afhankelijk van fossiele brandstoffen. Verwarmen met een  warmtepomp is de meest duurzame en toekomstgerichte keuze die je kan maken. Of met wat geluk zijn er misschien zelfs plannen voor een warmtenet bij jou in de buurt.  

Ook sanitair warm water verbruikt veel energie. Een spaardouchekop is een kleine investering maar zorgt voor een grote besparing op zowel je gas- als waterfactuur. Is je elektrische boiler of gasketel aan vervanging toe, dan kies je best voor een warmtepompboiler. 

Wil je hier meer informatie over, neem dan een kijkje op de website van de Vlaamse, Waalse of Brusselse overheid. 

Conclusie: overstappen naar groen gas is helaas niet mogelijk, maar overstappen naar echt groene elektriciteit gelukkig wél. Bekijk ons klassement van energieleveranciers, kies een leverancier met een goede score en stap nu over op groene elektriciteit. 

Kies voor groene stroom Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube Pinterest Pinterest