We zeggen het niet graag, maar elk jaar wordt de klimaatcrisis intenser: records worden gebroken, miljoenen mensen lijden schade, ecosystemen en biodiversiteit worden in bijna elk deel van de wereld aangetast. Dat is nu eenmaal de huidige klimaattoestand – de realiteit die we het liefst nooit onder ogen hadden willen zien. Collectieve, doortastende en ambitieuze actie is nodig om dit om te keren.

In 2020 kwam daar nog een wereldwijde pandemie bij. Een paar maanden lang konden we genieten van iets gezondere lucht toen fabrieken werden gesloten en lucht- en landtransport tot stilstand kwamen. Toch staat het voorbije jaar volgens een klimaatrapport geboekstaafd als het tweede warmste jaar ooit. Hittegolven, bosbranden en zelfs opeenvolgende cyclonen en tyfonen hebben mensen en economieën wereldwijd geteisterd.

Ik schrijf me in op de nieuwsbrief
Australian Bush fire. © SAEED KHAN / AFP via Getty Images
Australische bosbranden. © SAEED KHAN / AFP via Getty Images

In Australië verwoestten bosbranden van nooit geziene omvang bijna 11 miljoen hectare en kostten ze aan ten minste 29 mensen het leven. Er wordt geschat dat meer dan 1 miljard vogels, zoogdieren en reptielen, waarvan vele uniek zijn voor Australië, gewond raakten of stierven.


Floods in Migori and Homa Bay Counties in Kenya  © Bernard Ojwang / Greenpeace
Overstromingen in de provincies Migori en Homa Bay in Kenya. © Bernard Ojwang / Greenpeace

In mei en juni was Kenia getuige van overstromingen die duizenden dakloos maakten, honderden mensen het leven kostten, de gewassen vernietigden en het vee de dood injoegen. De weerpatronen in Oost-Afrika zijn grondig beïnvloed door het veranderende mondiale klimaat.


© Masaya Noda / Greenpeace
Hitoyoshi city, Kumamoto Pref, Japan © Masaya Noda / Greenpeace

Stortregens verwoestten grote delen van Kyushu, Japan. Overstromingen en aardverschuivingen veroorzaakten grote schade, vooral in de prefectuur Kumamoto. Tientallen mensen kwamen om en meer dan een miljoen mensen moesten geëvacueerd worden. De regio Kyushu werd vorig jaar ook zwaar getroffen door het regenseizoen, dat grote schade veroorzaakte.


China flooding. © STR/AFP via Getty Images
Overstromingen in China © STR/AFP via Getty Images

Ongeveer 36 miljoen mensen zijn getroffen door een van de zwaarste stortregens in decennia in centraal China. 14 mensen kwamen hierbij om het leven. 


Flash Floods Aftermath in South Sulawesi. © Hariandi Hafid / Greenpeace
De toestand na plotse stortvloeden in Zuid-Sulawesi. © Hariandi Hafid / Greenpeace

Plotse overstromingen en aardverschuivingen in Noord-Luwu in Zuid-Sulawesi, Indonesië, hebben 32 levens geëist. Er zijn ook nog veel slachtoffers vermist. Ongeveer 1.590 inwoners werden getroffen door de overstroming.


Floods in South Korea © Sungwoo Lee / Greenpeace
Overstromingen in Zuid-Korea. © Sungwoo Lee / Greenpeace

De langste moessonperiode in Zuid-Korea in zeven jaar heeft ernstige schade aangericht. De hevige regenbuien verzoorzaakten enorme materiële schade in de meeste steden en provincies door overstromingen in stedelijke- en landbouwgebieden, stroomuitval, aardverschuivingen en infrastructuurproblemen zoals weggespoelde wegen en ingestorte reservoirs. Minstens 31 mensen kwamen om. 


Hurricane Laura in Louisiana. © Julie Dermansky / Greenpeace
Orkaan Laura in Louisiana. © Julie Dermansky / Greenpeace

Orkaan Laura heeft minstens 14 mensen gedood, duizenden ontheemd en honderdduizenden zonder stroom achtergelaten. Laura, een van de strafste orkanen die de VS ooit trof, raasde over Louisiana, waarbij ze daken wegblies en ten minste zes mensen doodde en tot honderden kilometers landinwaarts een spoor van vernieling achterliet. Met een topwindsnelheid van 241 km per uur was Laura een van de krachtigst stormen ooit.


Climate Emergency: Forest Fires in Siberia. © Julia Petrenko / Greenpeace
Bosbranden in Siberië. © Julia Petrenko / Greenpeace

De zomer in Siberië kende een serieus aantal gevolgen van de klimaatverandering: hittegolven, olielozingen veroorzaakt door het ontdooien van permafrost en verwoestende bosbranden. Een team van Greenpeace Rusland heeft bosbranden in de regio Krasnojarsk vastgelegd op foto. Het is een duidelijk bewijs van de klimaatnoodtoestand. Het noordelijke landschap verandert door hitte en vuur. Terwijl de Russische autoriteiten er niet in slagen deze branden te stoppen, blijft de waardevolle taiga branden, ten nadele van de lokale bevolking en het klimaat. 


 The Amazon on fire © Christian Braga / Greenpeace
De Amazone in brand. © Christian Braga / Greenpeace

Alweer viel de Amazone aan vlammen ten prooi. Dit is de hartverscheurende realiteit van de klimaatverandering en de hebzucht die hand in hand gaan en ons verbijsterd achterlaat. Met meer dan 38.000 hotspots vormde de brand niet alleen een bedreiging voor het grootste regenwoud ter wereld, maar had het ook een directe negatieve invloed op de temperatuur op aarde.


California  © David McNew / Greenpeace
Californië. © David McNew / Greenpeace

De periodes van bosbranden worden elk jaar langer in Californië, met intensere branden ten gevolge van stijgende temperaturen, die mensen het leven en hun hebben en houden kosten. De dierenwereld en de bossen waarvan we allemaal afhankelijk zijn, worden weggevaagd.


Na de doortocht van een tyfoon in de Filippijnen. © Greenpeace

Opeenvolgende tyfoons in de Filippijnen veroorzaakten zware overstromingen en maakten meer dan 3 miljoen mensen dakloos. Sinds 17 november hebben de tyfoons al voor 256 miljoen dollar schade aangericht aan landbouw en voor 165 miljoen dollar aan infrastructuur. Naar aanleiding van deze rampen dringen de Filippino’s erop aan om de klimaatnoodtoestand uit te roepen.

Ik schrijf me in op de nieuwsbrief Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube Pinterest Pinterest