2020 was een moeilijk jaar voor ieder van ons. Lockdowns en afstand houden werden het ‘nieuwe normaal’ en veranderden ons leven alsof we in een sciencefictionfilm leefden. Ondanks alle obstakels die we tegenkwamen, aarzeldenn onze moedige vrijwilligers en activisten niet om aandacht te blijven vragen voor de klimaatcrisis. We delen graag enkele foto’s van spraakmakende acties van onze teams over de hele wereld.  

De indrukwekkendste Greenpeace-foto's van 2020
© Robert Ormerod / Greenpeace

Greenpeace UK en sympathisanten verzamelden aan de rechtbank van Edinburgh tijdens de eerste procesdag tegen Transocean. Deze exploitant van een BP-booreiland vroeg de Schotse rechtbank om het hoofd van Greenpeace te arresteren en hoge boetes op te leggen aan de actiegroep. Afgelopen juni blokkeerden activisten 12 dagen lang een BP-boorplatform en beletten zo het boren naar nieuwe oliebronnen in de Noordzee. Transocean verkreeg met toestemming van BP een voorlopig verbod dat Greenpeace naast zich neerlegde om het protest voort te zetten.

Ik schrijf me in op de nieuwsbrief
De indrukwekkendste Greenpeace-foto's van 2020
© Jongjin Lim / Greenpeace

Jonge mensen lieten hun stem horen via een holografische projectie bij de Nationale Vergadering in Seoul, Zuid-Korea. De projectie toont 33 jonge mensen die emotionele toespraken houden om politici aan te sporen onmiddellijk op te treden tegen de klimaatcrisis.


De indrukwekkendste Greenpeace-foto's van 2020
© Bernd Hartung / Greenpeace

Greenpeace Duitsland vierde de afbraak van de twee koeltorens van de kerncentrale van Philippsburg met een projectie: ‘Plaats maken voor de energietransitie’ #NOMONEYFORYESTERDAY. De kerncentrale wordt ontmanteld.


De indrukwekkendste Greenpeace-foto's van 2020
© Vincent Chan / Greenpeace

Twee paragliders van Greenpeace Hongkong vlogen over het Lantau-eiland en drongen er bij de regering op aan niet door te gaan met het landwinningsproject ‘Lantau Tomorrow’. Dit project van de regering van Hongkong zal minstens 624 miljard HKD (68,3 miljard euro) kosten en zal niet alleen de kostbare mariene ecosystemen en biodiversiteit van Hongkong vernietigen, maar ook de fiscale reserves van de regio uitputten.


De indrukwekkendste Greenpeace-foto's van 2020
© Adhi Wicaksono / Greenpeace

Greenpeace protesteerde in Jakarta tegen de moderne slavernij van Indonesische vissers. De vakbond voor migrantenarbeiders (SBMI) hield samen met Greenpeace-activisten een de onmiddellijke ratificatie van een wetsontwerp dat de vissers beschermt. Volgens een onderzoeksrapport van de SBMI en Greenpeace stierven er tussen 2015 en 2020 minstens 11 Indonesische bemanningsleden op buitenlandse schepen, als slachtoffers van dwangarbeid. Het is niet ongebruikelijk dat de lichamen in volle zee gedumpt worden.


De indrukwekkendste Greenpeace-foto's van 2020
© Andrew McConnell / Greenpeace

Greenpeace-activisten zwommen naar het Dan Bravo-boorplatform in Denemarken en hielden spandoeken vast met de boodschap ‘Fossielen of onze toekomst’. De Deense activisten vertrokken vanop de Rainbow Warrior om het platform in de Noordzee vreedzaam te bezetten. Ze eisten een onmiddellijk verbod op alle olie- en gaswinning in het Denemarken, de uitfasering van fossiele brandstoffen voor huishoudelijk gebruik en de grootschalige uitbreiding van windmolenparken op zee. 


De indrukwekkendste Greenpeace-foto's van 2020
© Dmitry Sharomov / Greenpeace

Activisten van Greenpeace Rusland hielden een spandoek omhoog met de boodschap ‘De wereld verandert, jij niet’, met het industriële landschap van Norilsk op de achtergrond. Norilsk is de meest noordelijke stad ter wereld en is met zijn 150.000 inwoners de tweede meest bevolkte stad in de poolcirkel, na Moermansk. Het is een van de drie steden die in de permafrostzone liggen en het is de meest vervuilde stad van Rusland. Er zijn veel ecologische problemen (lucht- en waterverontreiniging, zure regen, smog) als gevolg van mijnbouw en de basismetaalindustrie. 


De indrukwekkendste Greenpeace-foto's van 2020
© Josh Edelson / Greenpeace

Activisten van Greenpeace VS voeren in San Francisco Bay rond met een spandoek met de boodschap ‘Olie is verleden tijd, de toekomst is aan jullie’. Op de achtergrond is de Amazon Falcon te zien, een van de vele ruwe olietankers die voor de kust van Californië lag terwijl de olie-industrie tot stilstand kwam. Deze actie vond plaats toen het Congres onderhandelingen begon over het volgende stimuleringspakket met betrekking tot het coronavirus. De olie-industrie lobbyde hevig voor financiële steun om hun verouderde bedrijfsmodel te ondersteunen.


De indrukwekkendste Greenpeace-foto's van 2020

Greenpeace Filippijnen sloot zich aan bij het brede, multisectorale protest aan de Universiteit van de Filippijnen, voorafgaand aan de jaarlijkse toespraak van president Rodrigo Duterte. Het protest was gericht tegen de regering-Duterte omdat die er niet in is geslaagd een inclusief en mensgericht beleid te voeren. De activisten kloegen de gemilitariseerde reactie op de COVID-19-pandemie aan en de poging van de regering om kritiek en afwijkende meningen in de kiem te smoren.


De indrukwekkendste Greenpeace-foto's van 2020
© Gordon Welters / Greenpeace

 Ter ondersteuning van de eerste wereldwijde digitale klimaatstaking, die georganiseerd werd door Fridays for Future, projecteerde een Greenpeace-activist in Berlijn virtuele beelden van een klimaatdemonstratie in de publieke ruimte voor de Reichstag. Beelden van activiste Greta Thunberg en scènes van de grote klimaatmarsen van vorig jaar werden getoond.

Ik schrijf me in op de nieuwsbrief Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube Pinterest Pinterest