De industriële productie van vlees- en zuivel weegt zwaar op onze planeet. Daar zijn verschillende redenen voor. Het goede nieuws is dat dit ook een mooie kans is. Met een wereldwijde omslag in onze voedselproductie en in ons dieet kunnen we namelijk de uitstoot van broeikasgassen fors verminderen, bodemdegradatie voorkomen of terugdraaien, en zelfs de voedselveiligheid opkrikken. Daar zet Greenpeace hard op in. Maar wat is het probleem precies? 

Geen plaats voor groene ruimte

Om te beginnen palmt de veeteelt heel wat ruimte in. Dit heeft vooral te maken met de veevoerteelt. Dieren eten immers zelf veel vooraleer wij hen opeten. Het voedsel kweken van al onze kippen, varkens en runderen vereist dan ook enorme landbouwgebieden. Zo heeft België bijvoorbeeld een areaal ter grootte van Henegouwen nodig in landen als Brazilië alleen al voor de teelt van soja die bestemd is als veevoeder. 

Waarom zou je minder vlees eten?

Ontbossing en geweld op je bord

Veel van onze soja komt namelijk uit Zuid-Amerika, meer bepaald 41% uit Brazilië en 11% uit Argentinië, waar de productie niet alleen vaak leidt tot ontbossing, maar ook tot sociale conflicten en zelfs geweld. Momenteel is de expansie van de veeteelt in haar geheel de grootste oorzaak van vernietiging van natuurgebieden. Dat mag niet verbazen als je weet dat er jaarlijks ongeveer 296 miljoen kippen, 11 miljoen varkens; en 837.000 koeien worden geslacht in ons land. Zonder de miljarden industrieel gekweekte dieren op de wereld kunnen we ademruimte geven aan de natuur, en de druk op inheemse volkeren die in de bossen wonen verlichten.

Emissie

Ontbossing voor sojateelt gaat ook gepaard met enorme broeikasgasemissies. Momenteel is de industriële veeteelt op globaal niveau goed voor 14,5% van de totale wereldwijde emissie. In België is dit iets minder, hier geldt het voor zo’n 12% van de emissies (inclusief de uitstoot die gepaard gaat met de veevoederteelt). Een groot deel van die emissie stemt dus uit het voer dat de Europese Unie importeert uit landen als Brazilië, en de ontbossing die daarmee gepaard gaat.

Waarom zou je minder vlees eten?

Genoeg over de problemen. Wat kunnen we doen om ze op te lossen? 

Klaar om minder vlees te eten? Heerlijk gezond en goed voor de aarde

Met Greenpeace concentreren we ons op de wortels van het probleem, om zo groot mogelijk verschil te maken. In de strijd tegen ontbossing ijveren we voor een nieuwe Europese wet die alle producten die aan ontbossing gelinkt kunnen worden van de Europese markt weren. Dus ook soja die op recent ontbost gebied werd geteeld, bijvoorbeeld in het Braziliaanse Amazonewoud of op de Cerrado. 

Greenpeace zet ook alles op alles voor meer steun aan ecologische landbouw en veeteelt, in het kader van het Europese landbouwbeleid. En we proberen het EU-Mercosur handelsakkoord tegen te houden, want dat zou neerkomen op meer vlees en zuivel, meer monocultuur, meer pesticiden, en meer auto’s.

En nu jij

Koop lokaal, steun onze boeren

Je voelt hem misschien al aankomen: je kan er perfect ook zelf voor kiezen om minder vlees, vis en dierlijke producten eten. Door vaker volledig plantaardig te eten, stuur je een signaal naar bedrijven en politieke partijen dat er nood is aan verandering. 

Als je vlees eet, en je kan het betalen, ga dan voor lokaal en ecologisch. Dit vlees garandeert vaak ook een beter loon voor de boeren. Want zij zitten vandaag als gevolg van de globalisering tussen hamer en aambeeld, en verdienen meer steun. Bovendien is vleesproductie een mondiaal probleem, maar zijn er wel lokale verschillen. De veesector in België gebruikt bijvoorbeeld minder water dan gemiddeld, en er zijn steeds meer bedrijven die nadenken over milieuvriendelijkere vleesproductie. 

Daartegenover staat de steile opmars van megastallen of veefabrieken (vooral in Vlaanderen) die botst op de grenzen van wat het klimaat, ons milieu, de dieren zelf en de boeren aankunnen. Dat model is in elk opzicht nefast. Elke nieuwe megastal is er één te veel. 

Zoek je inspiratie voor lekkere veggie recepten? Check de website van EVA

Klaar om minder vlees te eten? Heerlijk gezond en goed voor de aarde Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube Pinterest Pinterest