2020 was een bijzonder jaar. Sinds het begin van Covid is telewerken de norm bij Greenpeace. We bleven thuis, maar we zaten niet stil! En dat loonde. Er werden mooie overwinningen behaald, zowel in België als elders. Jullie onfeilbare steun is van onschatbare waarde geweest. Deze overwinningen zijn er mede dankzij jullie, bedankt! 

Denemarken: stopzetting van olie- en gasexploitatie in de Noordzee

We bleven thuis, maar zaten niet stil: onze overwinningen in 2020

Begin december kregen we prachtig nieuws uit Denemarken: het land kondigde het einde aan van de olie- en gaswinning in de Noordzee tegen 2050 ten laatste. Een krachtig signaal van de grootste olieproducent van de Europese Unie om het akkoord van Parijs na te leven.

Ander goed nieuws, is dat het politieke akkoord ervoor zorgt dat er voldoende middelen zullen zijn voor de omscholing van werknemers die door dit besluit getroffen worden. En wist je dit al? Deze overwinning komt kort nadat vier van onze activisten een olieplatform hebben bezet tijdens een rondreis op de Noordzee met de Rainbow Warrior!

Ik steun Greenpeace

Groeiend verzet tegen megastallen

We bleven thuis, maar zaten niet stil: onze overwinningen in 2020

Ook in België hebben we vooruitgang geboekt. We voeren al jaren campagne tegen de megastallen die in ons land als paddenstoelen uit de grond schieten en onze boodschap wordt steeds vaker gehoord. Het bewijs? Veel mensen zijn tegen de opmars van veefabrieken, vooral in Vlaanderen. Ze protesteren tegen de lucht-, water- en grondvervuiling die met intensieve veeteelt gepaard gaan. Vlaams minister van Leefmilieu Zuhal Demir heeft het voorstel voor een grote uitbreiding van een melkveebedrijf in Limburg en het voorstel voor de groei van een bedrijf in de Westhoek tot 200.000 kippen afgekeurd.

Ook in Wallonië zetten buurtbewoners zich in tegen grootschalige kweekprojecten, en waar mogelijk steunen we ze daarbij. Wanneer zullen we eindelijk gaan voor ecologische, familiale en veevoederonafhankelijke landbouw en veeteelt?

Geen olieboringen in het Amazonebekken

We bleven thuis, maar zaten niet stil: onze overwinningen in 2020

Laten we nu even naar de andere kant van de wereld gaan, naar Brazilië, waar Total wilde boren in een onbekend stukje natuur in het Amazonebekken. Een olielek zou het einde betekenen van dit unieke ecosysteem en ook de plaatselijke bevolking zou eronder lijden.

Greenpeace startte een petitie en voerde de druk op met acties in België, Frankrijk en Brazilië. Met resultaat: Total kreeg geen vergunning. Meer dan 2 miljoen handtekeningen maakten het verschil.

(Voorlopig) geen commerciële houtkap in het Ebo-woud in Kameroen

We bleven thuis, maar zaten niet stil: onze overwinningen in 2020

We staan ook even stil bij Kameroen, waar, onder druk van lokale milieuorganisaties, de lokale bevolking en Greenpeace, de Kameroense president eindelijk heeft beslist om de houtkapplannen voor het Ebo-woud (voorlopig) op te schorten. 

Het beschermde natuurgebied strekt zich uit over meer dan 1.400 km² en is de leefomgeving van een erg bedreigde populatie chimpansees en gorilla’s. 40 lokale Banten-gemeenschappen zijn voor een groot deel van hun levensonderhoud van het woud afhankelijk.

De opschorting van de plannen betekent helaas nog niet dat het Ebo-woud volledig veilig is. Het lot van het woud blijft onzeker. Samen met andere organisaties blijft Greenpeace Afrika strijden voor de erkenning van de landrechten van het Banenvolk en om het Ebo-woud blijvend te beschermen.

Limburg behoudt haar Groene Delle 

We bleven thuis, maar zaten niet stil: onze overwinningen in 2020

Na jarenlang actievoeren, onder andere door onze lokale groep in Limburg, en een grote burgerbeweging, wordt het natuurgebied Groene Delle gered. Concreet: er komt geen nieuw industrieterrein in dit waardevolle stuk natuur.

Enorm goed nieuws voor de Limburgers dus, maar vooral voor de plaatselijke fauna en flora die volgens verschillende experts onvervangbaar en niet te compenseren is. Deze campagne is nog maar eens een bewijs dat lokaal actievoeren écht het verschil kan maken.

Ambitie en visie voor het spoor

We bleven thuis, maar zaten niet stil: onze overwinningen in 2020

En er is meer goed nieuws in eigen land: de nieuwe federale regering heeft aangekondigd dat ze een visie op het spoor zal ontwikkelen (“waar willen we in 2040 zijn?”) en dat ze een technische en budgettaire haalbaarheidsstudie voor het “Zwitserse model” of “hub-model” zal uitvoeren. Kortom, België zal zich laten inspireren door Zwitserland en ervoor zorgen dat de treinen elkaar in de stations kruisen, en niet in het midden van de velden. Dat zal meer bestemmingen en verzekerde aansluitingen voor de reizigers opleveren, de rol van kleinere stations versterken en de combinatie van bijvoorbeeld trein en bus verbeteren.

Hoewel dit project nog concreet zal moeten worden, zijn we wel blij dat het deel uitmaakt van de plannen van deze regering. Dat is het resultaat van ons lobbywerk in samenwerking met onder meer Integrato, een groep burgerexperten die hebben bewezen dat het “Zwitserse model” kan worden toegepast op de Belgische spoorwegen.

In 2021 zullen er nog veel uitdagingen zijn, maar we zullen blijven samenwerken om ervoor te zorgen dat de natuur, de biodiversiteit en het klimaat behouden blijven.

Ik steun Greenpeace Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube Pinterest Pinterest