UPDATE 14 december: De EU-top heeft een nettodoel van 55% minder uitstoot tegen 2030 aangenomen. Hiermee scoren onze politici een stevige onvoldoende. We moeten onze energie en industrie, mobiliteit en landbouw veel sneller veranderen. Het wordt dus tijd om te luisteren naar klimaatwetenschappers en niet naar de grote vervuilers.


Actievoerders hebben een luchtballon van 27 meter laten zweven nabij een cruciale Europese top in Brussel. Ze waarschuwen de aanwezige staats-en regeringsleiders dat ze niet genoeg doen om de klimaatcrisis aan te pakken. De geloofwaardigheid van de EU inzake klimaat hangt aan een zijden draadje. 

Actie met luchtballon bij cruciale EU-klimaattop: ‘Op welke planeet leven jullie?’
Ik doe mee
Geef jij actievoerders de juiste uitrusting?

De luchtballon, die de planeet aarde voorstelt, zweeft nabij het gebouw waar de Europese leiders moeten beslissen over nieuwe klimaatdoelstellingen tegen 2030. Aan de ballon hangt een spandoek van 10 bij 7 meter met de slogan ‘Op welke planeet leven jullie?’.

Met het klimaat valt niet te onderhandelen

Net zoals België al jaren treuzelt en Vlaanderen op de valreep probeert strenge voorwaarden te koppelen aan een akkoord, doen ook andere landen er alles aan om mazen in het net te vinden en hun verantwoordelijkheid te ontlopen. Maar zo werkt het klimaat niet. Met het klimaat valt niet te onderhandelen. Het accepteert geen voorwaarden. Daarom is het absoluut noodzakelijk dat elk land instemt met het verminderen van de uitstoot, zonder zich illusies te maken over valse oplossingen zoals kernenergie of fossiel gas.

Terwijl wetenschappers waarschuwen dat de uitstoot van de EU minstens twee keer zo snel moet dalen, proberen sommige landen de daling nog te vertragen door de berekeningsmethode te veranderen. Door voortaan ook de opname van uitstoot door koolstofputten zoals bossen mee te tellen, willen ze een ‘netto’-reductie van de uitstoot nastreven. Uit de berekeningen van de Commissie zelf blijkt echter dat zo’n netto-doel van 55% in de praktijk zou neerkomen op een reële vermindering van de uitstoot met slechts 50,5%.

Greenpeace bekritiseert deze aanpak. Een klimaatdoelstelling van 55% als een succes beschouwen, is zoals de overwinning van een marathon vieren op 10 kilometer van de eindmeet. Het Europees Parlement verwierp de controversiële opname van koolstofputten om de doelstelling kunstmatig aan te dikken, de regeringsleiders moeten nu hetzelfde doen.

Vermindering van de uitstoot met minstens 65% tegen 2030 

Op grond van het klimaatakkoord van Parijs, moet de EU voor het einde van dit jaar een herziene doelstelling voor 2030 voorstellen. Om de kans te vergroten op het beperken van de klimaatopwarming tot 1,5°C en om de ergste gevolgen van de klimaatontwrichting te vermijden, dringt Greenpeace aan op een vermindering van de uitstoot van vervuilende sectoren in de EU met minstens 65% tegen 2030. 

Geef jij actievoerders de juiste uitrusting? Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube Pinterest Pinterest