Je hebt het misschien al gelezen of gehoord in de media: 60 personen hebben beslist om 60 uur lang te betogen voor het klimaat. De actie ging maandagochtend van start en loopt tot woensdagavond. Eileen, Benno, Zanna, Adelaïde en Yves waren van de partij. Lees hun getuigenis en ontdek waarom ze erbij waren en wat ze willen bereiken.

Actie: 60 uren voor het klimaat Ik doe mee online
Ik betoog mee online

“Politici moeten op lange termijn denken” 

GETUIGENISSEN: Waarom betogen zij 60 uur lang voor het klimaat?

Eileen, sinds een jaar gepensioneerd, maar al meer dan 20 jaar actief bij Greenpeace: er moet eenheid zijn in de Belgische regering. We hebben meer eenheid nodig, niet alleen thuis, maar over de hele wereld. België moet slim zijn: we moeten gaan voor maatregelen die ervoor zorgen dat de CO2-uitstoot met 55 tot 60% daalt tegen 2030. 

Ik maak me erg zorgen over het klimaat. Ik ben geïnteresseerd in alles om me heen. Helaas gaat het niet goed en is de planeet op weg naar vernietiging. We moeten leren om in harmonie te leven met onze planeet, en niet altijd zomaar te nemen wat we denken nodig te hebben. 


“Luister naar de wetenschap en pas die toe op het klimaat”

GETUIGENISSEN: Waarom betogen zij 60 uur lang voor het klimaat?

Benno, beleidsmedewerker en educatief medewerker bij Natuurpunt: ik ben hier omdat mijn dochter mij altijd vraagt wanneer we samen gaan betogen voor het klimaat. Nu kan ik tegen haar zeggen: kijk, vandaag heb ik betogen. Kinderen zijn een goede motivatie. Als covid voorbij is, kijk ik ernaar uit om met haar de straat op te gaan. 

Klimaatverandering is iets wat ons allemaal raakt. Ik wil proberen een verschil te maken met bijvoorbeeld mijn levensstijl. Autodelen doe ik al jaren aan een stuk. Ik koop ook lokale bio groentenpakketten. Door zo’n zaken, kan je zelf tonen dat het anders kan. 

Ik zie de klimaatverandering ook in de natuur om mij heen: soorten komen, anderen verdwijnen. Deze zomer stond de hele natuur droog. Deze tendens neemt toe. 


“Op naar meer ambitie!”

GETUIGENISSEN: Waarom betogen zij 60 uur lang voor het klimaat?

Zanna, woordvoerster van de Klimaatcoalitie: als woordvoerster van de Klimaatcoalitie probeer ik samen met meer dan 70 partnerorganisaties een gecoördineerd en ambitieus klimaatbeleid in België door te voeren. 

We moeten onze uitstoot van broeikasgassen in Europa tegen 2030 met minstens 60% verminderen. België draagt door zijn geschiedenis en als rijk land een belangrijke verantwoordelijkheid voor de klimaatverandering. De federale regering en de gewesten moeten het eens worden over een gezamenlijke ambitieuze boodschap en België moet een van de locomotieven op Europees niveau zijn. Met dit 60 uren protest willen we terugdenken aan de sterke mobilisatie van de bevolking en de beleidsma(a)k(st)ers die al twee jaar niets concreets hebben gedaan onder druk zetten.


“De federale regering en de gewesten moeten het eens worden en de weg wijzen”

GETUIGENISSEN: Waarom betogen zij 60 uur lang voor het klimaat?

Adelaïde: studente en medeoprichtster van Youth For Climate: de beweging komt weer in actie en toont heel wat energie! Ook tijdens de lockdown blijven we gemotiveerd.

We maken ons zorgen over de klimaatverandering, want de gevolgen zijn nu al merkbaar. Het is nog niet te laat om in te grijpen, maar we mogen geen tijd meer verliezen om de beloften van het Akkoord van Parijs na te komen. We kunnen de klimaatopwarming nog beperken tot 1,5°C door volledig van koers te veranderen. We moeten meer ambitie tonen en daarom vragen wij de Belgische politici om het eens te worden over de maatregelen die ze gaan nemen en om bij de EU aan te dringen op meer ambitie. 


“De politici moeten het Akkoord van Parijs naleven en de ambitie opdrijven om hun beloften na te komen”

GETUIGENISSEN: Waarom betogen zij 60 uur lang voor het klimaat?

Yves, lid van Grootouders voor het klimaat en grootvader van 10 kleinkinderen: Ik heb me op een mooi moment in mijn leven op dit project gestort. Ik voel me niet schuldig, maar verantwoordelijk voor de huidige situatie en wil zoveel mogelijk mensen daarvan op de hoogte brengen. 


Ik herinner me nog heel goed hoe ik in 1960, toen ik 10 jaar oud was, voor het eerste hoorde dat er grenzen waren aan onze planeet. Niet alleen voor olie, maar voor alle natuurlijke rijkdommen. Dat heeft een diepe indruk op mij gemaakt en 60 jaar later vind ik het belangrijk om zoveel mogelijk mensen te informeren, want we moeten ingrijpen – en vlug. We moeten consumptie beperken, hergebruiken en recycleren.

En jij?

Wil je een boodschap achterlaten en deelnemen aan onze actie? Alles is mogelijk… online! 

Ik betoog mee online Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube Pinterest Pinterest