Greenpeace verwelkomt de beslissing van Engie-Electrabel om de investeringen voor de levensduurverlenging van zijn kerncentrales te schrappen. Het was echter al lang duidelijk dat scenario’s met tot 5 GW nucleair na 2025 onrealistisch waren. De politiek en Engie moeten nu intelligent investeren om niet opnieuw geld te pompen in vuile energiebronnen, maar inzetten op hernieuwbaar, efficiëntie en vraagsturing.

Van de zeven Belgische reactoren kunnen de oudste drie, ontworpen in de jaren zestig, niet voldoen aan de huidige veiligheidseisen, en ook de twee scheurtjesreactoren hadden al jaren geleden gesloten moeten worden. De jongste twee, de enige waar tot nu nog discussie over bestond, bleken de laatste jaren te onbetrouwbaar en kunnen dus niet instaan voor onze bevoorradingszekerheid. Daarmee is kernenergie op zijn einde gekomen in België, wat ook politiek bevestigd werd door de nieuwe federale regering.

Kernuitstap is onvermijdelijk: Engie-Electrabel schrapt investeringen voor levensduurverlenging kerncentrales

Intelligent investeren in hernieuwbaar energiesysteem

Nu ook de nucleaire operator overstag gaat, kan eindelijk alle aandacht gaan naar het zo goed mogelijk opvangen van de kernuitstap. Door te lang de nucleaire piste open te houden en niet volop in te zetten op een volledig hernieuwbaar energiesysteem, hebben de vorige regeringen namelijk de kansen op een elegante transitie verspeeld. Toch is nog niet alles verloren: de uitbouw en aansluiting (inclusief Ventilus en Boucle du Hainaut) van offshore windenergie moet nu versneld worden, net als de uitrol van digitale meters naar gezinnen en bedrijven om optimaal gebruik te maken van het potentieel voor demand management. Samen met een tijdelijke verhoging van de import, efficiëntie-maatregelen en cogeneratie, kunnen we zo nog subsidies voor nieuwe gascentrales vermijden.

Ik draai ook de bladzijde om. Ik kies voor een groene leverancier!
Kernuitstap is onvermijdelijk: Engie-Electrabel schrapt investeringen voor levensduurverlenging kerncentrales

De richtlijn moet hierbij zijn om met intelligente investeringen de uitbouw van een volledig hernieuwbaar energiesysteem na 2030 voor te bereiden. Het High Renewable scenario uit de recente Energyville-studie (nota bene in opdracht van Engie), toont immers overtuigend aan dat een scenario met veel hernieuwbare energie een lagere CO2 uitstoot heeft dan het verlengen van twee kerncentrales. Op alle niveaus moeten we hiervoor de handen uit de mouwen steken, als we in de toekomst niet weer voor miljoenen euro’s hernieuwbare energie willen aankopen in het buitenland om onze doelstellingen te halen. 

Gouden zaak voor energietransitie

Kernuitstap is onvermijdelijk: Engie-Electrabel schrapt investeringen voor levensduurverlenging kerncentrales

Deze boodschap is ook bij Engie niet in dovemansoren gevallen. Ook internationaal maakt de groep al enkele jaren voorzichtig de shift richting hernieuwbaar. Engie moet dit nu doortrekken en de vrijgemaakte middelen die anders in de dure verlenging van de kerncentrales waren gestopt, inzetten op zon en wind. Uit de update van ons klassement van stroomleveranciers mijngroenestroom.be, dat deze week gelanceerd werd, blijkt immers opnieuw dat het vasthouden aan nucleaire verlengingen een hypotheek vormt op een duurzame toekomst voor het bedrijf. Dat deze bladzijde nu wordt omgedraaid, is dus een gouden zaak, zowel voor Engie als voor de energietransitie.

Ik draai ook de bladzijde om. Ik kies voor een groene leverancier! Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube Pinterest Pinterest