Door de verstrengde coronamaatregelen zitten steeds meer mensen thuis. Maar terwijl we middenin een nieuwe lockdown zitten, blijven multinationals en regeringen wel elke dag beslissingen nemen die onze planeet verder vervuilen. Dat kunnen we niet laten gebeuren. Daarom is het tijd om onze protestacties over een andere boeg te gooien: e-activisme. 

Ook met digitale acties kan je namelijk de aandacht trekken. We hebben hier drie inspirerende online campagnes verzameld die dat illustreren.

Geen kippen in kooien

Ik wil digitaal in actie komen
Drie online protestacties die echt een verschil maakten

Een veertienjarige tiener wist bijvoorbeeld met een online campagne één van de grootste Britse supermarktketens te overtuigen om niet langer eieren te verkopen van kippen in kooien. Lucy Gavaghan startte een petitie waarin ze vertelde over de slechte leefomstandigheden van legkippen, die hun hele bestaan op elkaar gepropt doorbrengen zonder ooit het daglicht te zien. 

Haar verhaal overtuigde meer dan 280,000 mensen om de petitie te ondertekenen, waarop supermarktketen Tesco beloofde tegen 2025 alleen nog eieren te verkopen van kippen die hun poten konden strekken!  

Kiss the Kremlin

Er zijn landen waar op straat protesteren niet zomaar kan, ook zonder pandemie. In Rusland bijvoorbeeld, waar de “anti-homopropagandawet” geldt. Die maakt het strafbaar om homoseksualiteit te bespreken in het bijzijn van minderjarigen. Je mag zelfs geen symbolen dragen die naar de lgbtqi+ gemeenschap verwijzen, zoals de regenboogvlag. En ook als je de queer community viert op de Pride Parade, loop je het risico om de gevangenis in te moeten. 

En zo ontstond de actie “Kiss the Kremlin”. Hierin werden mensen over de hele wereld aangespoord om hun partner te zoenen en daarvan een foto te delen op Instagram. Als locatie gaven de koppels de Kremlin in, het centrum van de Russische hoofdstad Moskou. De online actie werd gedeeld door allerlei beroemdheden en bereikte meer dan 57 miljoen mensen. Zo werd de Kremlin feed overspoeld met queer liefde, en bezette de regenboogvlag Moskou!

Green my Apple

Drie online protestacties die echt een verschil maakten

Ook Greenpeace zelf voert al lang digitaal campagne. In 2006 bijvoorbeeld zetten we iets op poten om de enorme ecologische voetafdruk van Apple-producten aan te klagen. We richtten een “Green my Apple” website op, en spoorden duizenden Apple-fans aan om erover te schrijven in blogposts. Ze deelden ook massaal de link van de website met toenmalig CEO Steve Jobs. Op de website stond de slogan “We love our Macs. We just wish they came in green”. 

En dat ging niet onopgemerkt voorbij. Apple plaatste op de homepage van hun website de slogan “A Greener Apple” als tegenreactie. Steve Jobs beloofde met die statement om officieel te gaan voor een een duurzamere aanpak. Hoewel er nog veel ruimte is voor verbetering, kwam hij wel zijn belofte na: in 2009 was Apple het eerste bedrijf dat laptops uitbracht zonder toxische polyvinylchloride (PVC) en gebromeerde vlamvertragers (PBDE’s).

Nu is het aan jou!

Ook bij Greenpeace België hebben we niet stilgezeten de afgelopen maanden en richtten we ons eigen e-activisme team op. Met dat team versterkten we onder andere de campagne tegen Ineos, en met resultaat

Nu we ons dus nog meer op digitale campagnes willen focussen, kunnen we wat extra hulp zeker gebruiken. Wil jij ook een Greenpeace e-activist worden? Schrijf je dan in voor onze infoavond op dinsdag 24 november, via onderstaande link. Als je niet kan komen, kan je je wel alvast inschrijven op Greenwire, ons vrijwilligersplatform. Hopelijk tot dan!

Ik schrijf me in Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube Pinterest Pinterest