Een tijdje terug lanceerde een kleine groep bezorgde burgers een opvallende oproep: zij willen een burgerparlement oprichten rond de ecologische noodtoestand. Intussen wordt deze oproep gesteund door een coalitie van een dertigtal organisaties en verenigingen, waaronder Greenpeace. Ook jij kan hen daarbij helpen.

Ik e-mail politici

Nog een extra parlement? 

Het voorstel gaat als volgt: 101 burgers, representatief voor de Belgische bevolking, worden geloot en zullen samen met experts ambitieuze milieumaatregelen opstellen en die dan voorleggen aan de bevoegde parlementen. Het Burgerparlement dient dus als versterking (niet als vervanging) van de bestaande parlementen, en wil door meer burgerparticipatie tot een stevig antwoord op de ecologische noodtoestand komen. 

Waarom moet dit? Politici zijn toch ook gewoon burgers? Er is een groot verschil tussen een parlement met (beroeps)politici en één met gelote leden. Het laatste weerspiegelt veel beter de diversiteit van de bevolking. Ook kunnen deze burgers nadenken over belangrijke uitdagingen zonder gebonden te zijn aan een politieke partij, zonder onderlinge rivaliteit. Zo’n inclusieve en democratische samenwerking tussen burgers willen we als Greenpeace graag ondersteunen.   

Jouw hulp is nodig!

Deze verfrissende aanpak werkt, dat bewijst het groot succes van burgerparlementen in andere landen. In Ierland bogen burgers zich over de abortuskwestie, in Zuid-Australië ging het over kernafval en in Frankrijk organiseerde president Macron vorig jaar nog een burgerconventie rond klimaat.

Maar dus, hoe richt je zo’n burgerparlement op? Dat kan alleen via politici, die het voorstel opnemen in hun beleidsplannen. De nieuwe federale ministers stellen deze plannen volgende week voor in het parlement. Het is dus nú belangrijk om hen te tonen dat er een groot draagvlak is voor een burgerparlement, door hen met zo veel mogelijk mensen aan te spreken.

Dat kan door via deze tool een mail te sturen. Wij stellen voor om je mails te richten aan Annelies Verlinden (minister van Democratische vernieuwing) en Zakia Khattabi (minister van Klimaat en milieu). Doe je mee?

Ik e-mail Verlinden en Khattabi Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube Pinterest Pinterest