De opwarming van de Noordpool is een van de duidelijkste symptomen van de klimaatcrisis. Daarom gaan we met Greenpeace ter plaatse om het jaarlijkse zee-ijs minimum vast te leggen. Dat is de dag van het jaar waarop de massa aan Arctisch zee-ijs het allerkleinste is. Meestal is dit in september, aan het einde van de noordelijke zomer wanneer het smeltseizoen op haar einde loopt. Helaas lijkt het erop dat we dit jaar de laagste hoeveelheid ooit gemeten zullen aantreffen.

Wij gaan naar de Noordpool

In het noordoosten van Groenland is een groot stuk ijs van de 79N, of Nioghalvfjerdsfjorden-gletsjer, afgebroken. Vanop het Greenpeace-schip de Arctic Sunrise aan de rand van het zee-ijs reageert onze collega Laura Meller: “Terwijl het zee-ijsminimum in het noordpoolgebied afstevent op een laagterecord, is er opnieuw een enorm stuk vitaal ijs in de oceaan gevallen. De snel opwarmende Noordpool is vandaag een hotspot van de klimaatcrisis. We zijn naar de grens met het zee-ijs gekomen om te tonen wat hier op het spel staat en willen dat de wereldleiders dit alarmsignaal goed horen. Zij moeten nu beleid voeren om de uitstoot drastisch in te perken én een netwerk van mariene reservaten creëren dat 30% van onze blauwe planeet beslaat. Dat is absoluut nodig om iets aan de klimaatnoodtoestand te doen.

Bescherming van de oceanen: ik doe mee

Het gesmolten ijs maakt plaats voor schepen en andere industriële activiteiten die de rest van de oceaan al langer verstoren. Het ergste is dat de Noordpool vanaf 2035 wellicht helemaal geen zee-ijs meer zal hebben in de zomer. Die voorspelling is gepubliceerd in een nieuwe studie in het tijdschrift Nature Climate Change. 

Het is dus tijd voor actie

Gezonde oceanen zijn cruciaal voor het voortbestaan van het zeeleven en het gevecht tegen de klimaatcrisis. Ook vele bevolkingsgroepen zijn afhankelijk van de oceanen. Daarom moeten we hen beschermen met een wereldwijd verdrag om minstens 30% van de oceanen tot volledig beschermde reservaten te maken tegen 2030. Teken hier de petitie.

Wij gaan naar de Noordpool

Vorig jaar reisden we van de Noordpool naar de Zuidpool en toonden we de wonderen en bedreigingen van het leven onder de zeespiegel. Onze nieuwe reis kan je volgen op Instagram. We zullen niet stoppen met het eisen van bescherming tot de regeringen ons horen en actie ondernemen. 

Bescherming van de oceanen: ik doe mee Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube Pinterest Pinterest