Begin september is de Europese Commissie met een openbare raadpleging gestart over ‘geïmporteerde ontbossing’. We zetten mee onze schouders onder een sterke wet die kan garanderen dat er geen enkel product meer uit recent vernietigd regenwoud bij ons in de winkels ligt. 

Ik doe mee

GOED NIEUWS: ook het Europese parlement heeft zich vorig week achter deze eis geschaard. En al 800.000 mensen deden al mee aan de consultatie met Together4Forests, een samenwerking met meer dan 100 partners uit heel Europa. De druk op de Commissie stijgt.   

Wil je samen met ons strijden tegen ontbossing? Heel eenvoudig:

Vraag de Europese Commissie om onze toekomst te beschermen!

[ACTIE]: Eis een sterke Europese wet tegen ontbossing

Bossen zijn levensbelangrijk voor ons overleven. Ze leveren ons niet alleen zuurstof en zuiveren ons water, maar ze bieden ook onderdak aan miljoenen mensen, planten en dieren. Bovendien beschermen gezonde bossen ons tegen ziekten en virussen en zijn ze van cruciaal belang om de koolstofuitstoot uit de atmosfeer op te vangen.

Jammer genoeg veroorzaakt de intensieve landbouw de aantasting van bossen en andere natuurlijke habitats. Zonder het te weten, verbruiken we hier in Europa producten met ingrediënten die afkomstig zijn uit illegaal ontboste gebieden. Ook vandaag nog laat de Europese Unie producten op de markt toe die het gevolg zijn van ontbossing en de verwoesting van ecosystemen. Dat betekent dat wij zonder het te beseffen onze bossen aan het opeten zijn. Dat moet veranderen. Wij willen dat de Europese Commissie NU METEEN onze bossen en onze toekomst beschermt.

De openbare raadpleging die de EU organiseert loopt nog tot 10 december. Dit biedt een unieke gelegenheid om de verwoesting van bossen overal op aarde aanzienlijk te vertragen. Door deel te nemen aan die openbare raadpleging, help je mee het tropisch regenwoud, graslanden en wetlands beschermen en strijd je mee tegen de klimaatverandering. 

Waarom deelnemen aan deze openbare raadpleging? Wat is het probleem?

Uit onderzoek blijkt dat we in een zorgwekkend tempo natuurlijke habitats verliezen. Het voorbije decennium zijn er in het Amazonewoud meer dan 8,4 miljoen voetbalvelden bos verloren gegaan en in de Cerrado, de savanne met de grootste biodiversiteit ter wereld, verdwenen 10 miljoen voetbalvelden aan natuurlijke habitats. De belangrijkste oorzaak van de verwoesting is veeteelt en de teelt van producten als soja voor veevoeder, palmolie en cacao. Die ingrediënten zitten verstopt in producten die gewoon in de rekken van onze supermarkten liggen en het is zeer moeilijk om ze te vermijden.

De EU moet het voortouw nemen bij de bescherming van de bossen en andere ecosystemen op aarde. Als de ontbossing en aantasting van het woud en andere ecosystemen niet stopt, dreigen we de strijd tegen de klimaatopwarming te verliezen. Ook voor de biodiversiteit in heel wat streken zou dat een ramp betekenen. Jij kunt meehelpen om dat te vermijden! Kom NU in actie.

[ACTIE]: Eis een sterke Europese wet tegen ontbossing

Wie is verantwoordelijk?

De ontbossing en omzetting van natuur in landbouwgrond zijn complexe problemen waarbij we allemaal bewust of onvrijwillig betrokken zijn. Omdat de Europese Unie op dit moment niet verhindert dat producten die het gevolg zijn van milieuverwoesting op de Europese markt komen, kunnen die ook gemakkelijk in de rekken van onze supermarkten liggen en daarna op ons bord belanden. Palmolie bijvoorbeeld is een ingrediënt dat heel vaak wordt gebruikt in verwerkte voeding en cosmetica. En ons vee krijgt dan weer soja te eten. Zo eten we letterlijk onze bossen op.

De EU is een van de grootste importeurs van palmolie en soja, maar er zijn ook andere producten die ontbossing veroorzaken, zoals rundvlees afkomstig van de veeteelt in het Amazonegebied, of koffie en cacao. We willen die producten niet verbieden, maar we willen wel zeker zijn dat ze op duurzame wijze zijn gekweekt. Daarvoor hebben we sterke Europese wetgeving nodig. Help ons om die te verkrijgen.

Wat is de oplossing?

We willen zeker zijn dat onze voedselkeuzes niet bijdragen aan ontbossing. Dat kan lukken met een sterke wet die tegen eind 2021 verhindert dat producten die het gevolg zijn van ontbossing en de aantasting van ecosystemen op de EU-markt komen. Zo’n wet zou een enorme  impact hebben en ligt momenteel op tafel bij de Europese Commissie in Brussel!

Ons doel ligt dus binnen handbereik, maar we hebben jouw hulp nodig om te slagen!

Kom NU in actie Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube Pinterest Pinterest