Wereldwijd dreigen een miljoen dier- en plantensoorten voorgoed te verdwijnen. Vooral in het Amazonegebied is de situatie dramatisch: al maandenlang gaan hele gebieden in vlammen op, waardoor heel wat bijzondere fauna en flora bedreigd worden. Greenpeace doet al het mogelijke om deze ramp in het Amazonegebied te stoppen. Lees even mee hoe we dat doen.

Alle ogen gericht op de biodiversiteit van het Amazonegebied

Het Amazonegebied beleeft een van de ergste brandseizoenen in 10 jaar. In augustus werden maar liefst 29.308 brandhaarden geregistreerd. Dit is een tragedie voor de inheemse bevolking. En het is een prachtig ecosysteem, bevolkt door unieke dier- en plantensoorten, dat in rook opgaat.

De Amazone: hoe is het zover kunnen komen?

Alle ogen gericht op de biodiversiteit van het Amazonegebied

De eigenaars van ranches en grote landbouwbedrijven zijn machtige schakels in de Braziliaanse economie. Aangemoedigd door de retoriek van president Bolsonaro die de uitbuiting van het woud verkiest boven het behoud, verknippen en verbranden ze het Amazonegebied en andere ecosystemen in Brazilië aan een verschroeiend tempo om plaats te maken voor grootschalige veeteelt en de productie van sojabonen. Daarmee brengen ze de wouden zozeer uit evenwicht dat de toestand over minder dan 20 jaar onomkeerbaar zal zijn. De branden in het Amazonewoud zijn niet natuurlijk, maar aangestoken om meer land vrij te maken voor industriële veeteelt en landbouw.

Blijf op de hoogte, schrijf je in op onze nieuwsbrief

Met haar milieuonvriendelijke politiek maakt de Bolsonaro-regering de situatie alleen maar erger. Als deze precaire toestand niet aangepakt wordt, dan zal het klimaat voorgoed veranderen, waardoor er van het regenwoud enkel nog droog land overblijft. De Amazone, die nu een kwart van de koolstofdioxide opslaat die de bossen wereldwijd absorberen, zal zo niet langer onze belangrijkste verdediging tegen de klimaatverandering zijn. In plaats daarvan zullen er miljarden tonnen koolstof in onze atmosfeer vrijkomen.

Meer dan 1,2 miljoen bomen dagelijks gekapt

Branden in het Amazonewoud

De algemene biodiversiteit lijdt onder deze situatie: elke dag worden er meer dan 1,2 miljoen bomen gekapt. Tijdens de periode van bosbranden, krijgt het woud te maken met zo’n 40 branden per uur. We kunnen niet toekijken hoe weeral een hectare bos verschroeid wordt! Alleen met het grootste intacte regenwoud zal onze planeet het leven zoals we dat kennen kunnen behouden. We mogen deze kans om de klimaatvernietiging te voorkomen niet verliezen.

Wie moet in actie schieten? 

Alle ogen gericht op de biodiversiteit van het Amazonegebied

Eigenlijk de Braziliaanse regering en president Bolsonaro. Om te voorkomen dat Bolsonaro de handhaving van de milieuwetgeving in Brazilië, die de ongeremde uitbuiting van het Amazonegebied aanmoedigt, verder versoepelt en de mensenrechten van inheemse volkeren schendt, moeten we wereldwijd druk uitoefenen op internationale bedrijven, investeerders en regeringen om een einde te maken aan hun medeplichtigheid.

België heeft duidelijk ook een rol te spelen: het moet de goedkeuring van het vrijhandelsakkoord tussen de EU en de Mercosur (de economische gemeenschap van verschillende Zuid-Amerikaanse landen) verwerpen, vooral omdat Brazilië momenteel geen garanties biedt voor de bescherming van de ecosystemen en de rechten van de inheemse bevolking.

Alle ogen gericht op de biodiversiteit van het Amazonegebied

Samen voor biodiversiteit

Samen voor biodiversiteit

Omdat het behoud van de biodiversiteit essentieel is, heeft Greenpeace zich in mei aangesloten bij “Samen voor biodiversiteit“, een beweging die zoveel mogelijk mensen wil bereiken en de aandacht wil vestigen op de urgentie van een betere bescherming van de biodiversiteit.

Ik schrijf me in op de nieuwsbrief
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube Pinterest Pinterest